fbpx

Konstruktiv kritik i hundträning

Om man gör som man alltid har gjort så får man det man alltid har fått. Det är helt OK, så klart. För vissa. Men inte för mig! Jag vill göra BÄTTRE, jag vill få MER! Inte för att jag inte är nöjd med det jag har – det kan jag vara ändå – utan för att jag är sådan som person. Tjusningen ligger i att fortsätta utvecklas.

Vad finns bortom horisonten? Kanske ännu roligare tennisbollar? Är det ens möjligt?

Utveckling kräver förändring

Vill jag få ett nytt resultat så måste jag ändra vad jag gör. Vill jag få ett BÄTTRE resultat, alltså ett som ligger närmare mitt mål, så måste jag dessutom ändra vad jag gör på rätt sätt! Och för att göra det effektivt behöver jag hjälp utifrån.

Det är ofta svårt att se sin träning och sin egen hund med objektiva ögon, därför att när det gäller vår hund så är vi känslosamma och får lätt förutfattade meningar. Känslosamma ska vi vara, vi älskar ju våra hundar! Men ibland så kommer våra känslor i vägen för vår klarsyn, och ibland så är det svårt att släppa bilden man har om hur vi är, hur vår hund är, och vad som borde hjälpa oss i rätt riktning.

Dessutom så har jag som hundtränare begränsade kunskaper – ingen kan ALLT! Vi påverkas av de hundar vi tränat tidigare, vad som brukar fungera, och ibland så får vi helt enkelt slut på idéer. Vi tycker att vi har testat allt. Det har vi inte, det kan jag garantera, men det KÄNNS så.

För att göra förändringar som ger önskat resultat så behöver man alltså konstruktiv kritik!

Ge kritik

Både att ge och att ta emot kritik är en konst – det är det här med känslor igen. Ingen vill ju göra fel! Jag tänker att bra kritik har flera punkter som behöver uppfyllas:

  • Den ska vara genuint avsedd att hjälpa. Det är liksom steg ett, att personen ger sin åsikt och sina tankar för att göra dig och din hund BÄTTRE.
  • Den bör vara konstruktiv – dvs ge konkreta förslag på ändringar. Inte bara “positionen skiftar i fotgåendet” även om det är bra information om man inte är medveten om det, utan “testa att belöna konsekvent vid byxsömmen för att få en stadigare position”. Om det nu verkar vara ett vettigt råd där och då.
  • Kritik behöver inte alltid handla om sådant som behöver förbättras! Det kan lika gärna vara att peka ut sådant som redan är bra. Det är minst lika viktigt att få reda på de detaljer som faktiskt fungerar – det är lätt att man glömmer sådant.

Jag delar gärna upp kritik i två delar: feedback och feedforward (för att låna engelska uttryck).

Feedback handlar om en utvärdering av vad som hände. Hur såg det ut? Egentligen?

Feedforward är planen framåt. Den tar avstamp i feedbacken och ger en handlingsplan. Här kommer förändringen in!

Vad sa du? Hoppa upp på bordet och STJÄLA köttbullarna? Tror du verkligen det? Fast nu när du säger det…

Ta emot kritik

Som hundägare/hundtränare blir man kritiserad hela tiden. Ofta av helt random människor. Det behöver man faktiskt inte lyssna på. Se steg ett under att ge kritik: om inte kritiken är genuint avsedd att hjälpa så är den ointressant för mig.

Jag har tillbringat mitt liv med att söka kritik: först på hästryggen, sedan som hundtränare, sedan som fotograf och slutligen som lärare/instruktör. Eftersom jag vet att det är ett väldigt bra sätt att utvecklas så är det något som jag aktivt ber om och verkligen försöker ta till mig! Förändra för att förbättra liksom.

Ju äldre (och visare?) jag har blivit, desto enklare har det blivit att ta emot och ta till sig av kritik på ett bra sätt. Jag tror att det till stor del beror på att jag har så att säga installerat några filter i hjärnan som direkt sållar lite ?

  1. VEM är det som ger kritiken? Är det någon som jag litar på, som har koll på ämnet?
  2. Vill personen mig väl?
  3. VAD sägs – egentligen? Det är lätt att övertolka. Det är lätt att anta. Speciellt när det är skrivna kommentarer. Jag har som regel att verkligen försöka förhålla mig till enbart det som faktiskt sägs.
  4. Om jag känner att jag går i försvar: VARFÖR gör jag det? Finns här en obekväm sanning? Den kanske är klumpigt uttryckt – folk kan vara klumpiga – men det betyder inte att den inte är korrekt. Om jag kan se förbi min omedelbara försvarsreflex så kanske här finns något av värde.
  5. Kritiken gäller det jag GÖR, inte den jag ÄR. (Annars är den automatiskt bortsållad i filter ett eller två.) Samma för min hund. Sådant vi gör kan vi ändra på.

Svara på kritiken

Om du får kritik som ges av någon som kan ämnet, som är avsedd att hjälpa, som ger konstruktiva tips på förändring och som du kan ta till dig på ett känslomässigt plan (även om det kanske tar emot): svara på den.

Någon har gjort sig ansträngningen att försöka sätta sig in i dina problem och hjälpa dig. Det är som minst värt ett tack! Oavsett om du håller med eller inte, om du tänker testa råden eller inte (för det behöver du inte!) – om du vill ha mer kritik så tacka den som anstränger sig.

Extra trevligt för den som ger råd är det om du ger en liten uppdatering om rådet fungerade. Om du inte vill testa, eller det inte fungerade, så behöver du ju inte säga något – men om det gav resultat eller upphov till nya tankar så är det väldigt förstärkande att få reda på det. Det behöver inte vara långt, ett snabbt “Tack för rådet, det fungerade!” räcker.

Belöna sådant du vill ha mer av! Gäller i högsta grad för människor såväl som för hundar.

Positiv kritik för vidareutveckling

Kritik handlar ofta om vad som behöver förändras och förbättras, men glöm inte den positiva kritiken! Genom att lyfta fram och lägga fokus på sådant som är BRA så främjas vidareutveckling.

Vi som människor fastnar i fel och negativa saker. Vi behöver medvetet växla fokus till sådant som fungerar och sådant som ska upprepas och vidareutvecklas. Att få beröm gör oss på bra humör och hjälper oss att fokusera på rätt delar – glädjen i träningen och utvecklingen framåt.

Är du själv din värsta kritiker?

Hur ger du kritik till dina träningskompisar? Hur ger du kritik till dig själv? Kan det vara så att där finns en skillnad?

Det vi säger till oss själva spelar oerhört stor roll för vår utveckling. Se till att kritiken som du ger dig själv är avsedd att hjälpa. Inte trycka ner. Om det är svårt så be någon skriva ner bra saker om din träning på en lapp och läs det högt för dig själv varje dag. Jag skojar inte, testa!

Glädje och utveckling i fokus. Alltid.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.