fbpx

Mål och motivation (eller avsaknad av)

Trots att solen är framme och det blir både varmare och ljusare tror jag att många av oss har fått en dipp i träningsmotivationen. Åtminstone de som är som jag och använder tävlingar för att ha något att sikta mot. Nu är alla tävlingar inställda på obestämd tid, och det satte tvärstopp för min träningslust…

Va? Inget party? Är det inte tillräckligt kul att liksom bara träna?

Mina mål gick åt skogen…

Jag hade anmält till ett gäng tävlingar i både lydnad och rally i vår. Och siktat på att försöka komma med i lite nosework. Jag har skrivit om tävlande tidigare, jag tycker att det är KUL att tävla. Det behöver inte ens gå sådär väldans bra, det är kul ändå. Nu när inte tävlingarna blir av så försvann mina mål. Känsla = besvikelse. Och besvikelse är definitivt inte bra för motivationen.

Men så kan jag ju inte ha det! Om all min motivation falnar och dör om jag inte kan träna mot tävling så är det dags att hitta lite nya mål! Jag menar, varför tränar jag hund? Egentligen?

Svar: jag tränar hund för att utvecklas. Jag tränar hund för att det är roligt. Jag tränar hund för den där speciella samhörigheten när vi båda har samma mål. Jag tränar hund för att MIN HUND tycker att det är roligt.

Och det behöver jag faktiskt inga tävlingar för. Jag behöver bara hitta nya mål som uppfyller samma behov. Och något intressant i sammanhanget är att de senaste tre åren har jag knappt tävlat alls eftersom jag inte haft lust, men ändå älskat att träna. Bevisligen behöver jag alltså egentligen inga tävlingsmål för att hålla motivationen uppe!

Vad behöver jag för mål?

Så, vilka kriterier behöver uppfyllas i mina mål om jag tänker efter?

  • Tidsram
  • Bestämt slutmål
  • Utmaningen i att prestera när det gäller
  • Mätbart “kvitto” på vad vi kan
  • Kvalitetstid med min hund
  • Snacka skit och fika

Andra har säkert andra kriterier. Detta är mina. Tydligt definierat vad vi ska prestera och när, ett litet spänningsmoment, vi-tid. Och i bästa fall hembakta bullar och en kompis att snacka skit med när man väntar.

Nope…Ingen motivation här heller! Var ska jag leta härnäst?

Nya mål!

Så. Vad har jag haft för mål tidigare? Och vad vill jag ha för mål framåt?

  • Onlinekurs. Min go-to-grej när motivationen tryter. Bäst funkar det när jag filmar och får feedback, jag behöver strukturen i att filma och förstärkningen i form av återkoppling.
  • Titlar online. Jag och Midori har klarat Intermediate nivå i Dog Parkour, nu siktar vi på Expertnivå. Plus att jag tänker filma till och lägga upp en ny gren i Ability!
  • Tävla online. Jag har anmält båda hundarna till Coronamästerskapen i freestyle och HtM. Helt ärligt har det funkat sådär hittills… just den träningen har haft en tendens att komma långt ner på att-göra-listan. Jag TROR att projektet liksom känns för stort, och jag saknar den omedelbara feedbacken på ett avklarat pass.
  • Våra aktiveringsveckor. Jag bloggade för Härliga Hund för ett par månader sedan om hur våra aktiveringsveckor räddade min träning i februari. Det gör de fortfarande! Ett tema/vecka, jag gör fyra filmer, Ulrika gör fyra filmer. Även om filmerna är korta så gör fyra fokuserade pass under en vecka skillnad! Och jag MÅSTE göra dem. Det är bara att träna liksom.

Utnyttja sociala medier

Något vi båda tänker experimentera lite mer med framöver är community-känslan genom sociala medier. När vi hundtränare inte träffas lika mycket IRL upplever jag ett större behov av att hitta “sällskap” online. Någon som gör samma sak, hejar på, peppar.

Våra utmaningar i vår utmaningsgrupp på FB fungerar lite så – men vi kan ju inte vara med i våra egna grejer! Det blir konstigt.

Däremot har vi båda nyligen gett ut varsin onlinekurs med övningar. Min heter Femton steg till ett fantastiskt fotgående – den ska Ulrika och Totoro ta sig igenom. Ulrikas heter Nio Nyttiga Nosövningar – den ska jag och Valle köra. Vi kommer båda att filma vårt utförande av övningarna och lägga upp på FB och Instagram, på våra privata konton (vi gör detta som hundtränare och inte instruktörer). Vi kommer att använda hashtaggarna #fotheltenkelt och #noseworkheltenkelt så att det går lätt att hitta filmerna.

Alla som tränar samma sak får hjärtans gärna använda samma taggar! Tränar du fotgående? Använd #fotheltenkelt. Tränar du nw? Använd #noseworkheltenkelt. Om du dessutom lägger till @hundheltenkelt så lovar vi att slå en kik och komma med lite pepp! (Och känner du i din tur för att peppa oss så tas det tacksamt emot!)

För min egen del så tror jag att det här kan uppfylla samtliga kriterier för ett bra mål: tydliga övningar, skapade av någon annan, någon som ser mig, kvalitetstid med Valle, och ett kvitto på var vi står (gömman hittad enkelt eller svårt). Får jag någon like eller kommentar så tar det hand om den sociala biten. Och bullar kan jag baka. (Nu ljuger jag…Men jag kan köpa!)

Mål: att fånga godisen INNAN DEN TRÄFFAR MARKEN!

Sådärja!

Det känns redan bättre! Motivationspåfyllnad initierad. Nu ska jag gå ut och filma dagens film för aktiveringsveckan (tema hålla/bära). Och sedan ska jag och Valle träna nosework och filma.

Kom ihåg: #noseworkheltenkelt och #fotheltenkelt.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.