fbpx

Faror för hunden när det blir varmare

Senaste veckan har varit helt ljuvlig för en soldyrkare och värmeälskare som jag. Även om nätterna fortfarande är (väldigt) kalla så har jag tränat hund i T-shirt, och jag och Valle har legat i solen och filosoferat över livet tillsammans och lyssnat på fåglarna. Underbart! Sommaren är min favoritårstid, och den är definitivt på väg.

OK, det är inte RIKTIGT så här grönt än. Men det är på väg!

Dags att förbereda sig!

ALLT med sommaren är inte underbart och fantastiskt när man har hund. Under den senaste veckan har jag blivit påmind om några grejer som är värda att tänka lite extra på, och ett par som jag redan nu borde varit bättre förberedd på.

Pollen

Det är inte bara människor som är allergiska mot pollen. Helt plötsligt började Midori klia sig runt hela ansiktet, ögonen rann, och öronen blev föremål för långa utgrävningar med baktassarna. Hon har konstaterad allergi mot vissa sorters foder och mot kvalster, och jag borde tänkt på pollen och förberett med kortisondroppar redan vid de första tecknena. Om inte annat så borde faktumet att till och med jag har fått ta tabletter ett par dagar gett mig ett tips om anledningen. Nu är hunden badad, öronen tvättas försiktigt dagligen, och hon får kortison för klådan. Problem löst.

Ormar

Häromdagen såg vi en kopparorm på promenaden, som solade mitt på stigen. Om kopparormarna har vaknat så har övriga ormar gjort detsamma. Huggormsbett är inte att leka med! Blir hunden biten så håll den i stillhet – bär den så att den rör sig så absolut lite som möjligt – och åk till veterinär omedelbart.

Paddor

Det verkar vara ett bra år för grodor och paddor! Många hundar tycker att paddor är roliga och intressanta och undersöker med munnen. Paddor utsöndrar ett giftigt sekret som försvar. En hund som slickar på en padda börjar dregla kopiösa mängder. Slemhinnorna i munnen svullnar och blir illröda och gör ont. Ofta krafsar hunden mot munnen. I svårare fall förekommer kräkningar, andnöd och hjärtpåverkan. Misstänker du att hunden råkat smaka på en padda så skölj hundens mun med vanligt vatten för att skölja bort giftet. Håll koll på allmäntillståndet. För det mesta är det ingen fara – men jobbigt för hunden – men blir du orolig (mindre hund = större risk) så är det veterinär som gäller.

Fästingar

Jag har turen att ha hundar som fästingarna inte verkar favorisera, trots att de dagligen år i högt gräs i skogen så plockade jag inte den första fästingen förren i tisdags. Ett samtal med FirstVet senare hade jag fått utskrivet Bravecto, och sedan är mitt fästingproblem över. Ingen av mina hundar har visat upp biverkningar mot något fästingmedel som jag har provat och Bravecto är smidigast för mig.

Nu har ju inte alla hundar sådan tur som mina, fästingmedel är trots allt olika typer av gift som vi ger hunden att äta, droppar på den, eller sätter på i halsbandsform. Om du av någon anledning inte vill använda fästingmedel bör du istället kontrollera din hund två gånger om dygnet (risken för smittspridning är inte så stor första 24 timmarna som fästingen sitter) och plocka eventuella fästingar med en fästingplockare. Mina hundar avskyr när jag plockar fästingar, och efter att ha råkat ut för min första fästing förra sommaren kan jag relatera – det gör ONT! De släpper inte frivilligt!

Alternativet till fästingmedel eller manuell fästingkontroll är i värsta fall att hunden drabbas av en fästingburen sjukdom. Det är INTE ett bra alternativ, så på något sätt bör fästingarna hållas borta, eller direkt avlägsnas.

Värme

Temeraturreglaget i min bil har flyttats från rött till blått. Det blir VARMT i bilen redan nu, och det blir varmt fort! Men det vet ni ju, och skulle aldrig någonsin lämna era hundar i bilen i solen. Inte ens med öppna fönster. Inte ens en liten stund. Så det behöver jag inte säga igen.

Värt att nämna är däremot att omslaget i väder påverkar många hundar – inklusive min egen lilla – i träningen. De behöver få lite tid att vänja sig vid den nya temperaturen. Undvik att träna mitt i solen, ta extra pauser, ha vatten med, och acceptera att din hund inte kan prestera lika bra som den brukar under en tillvänjningsperiod. Eller träna på kvällen när det är svalare. (Säger tränaren som frustrerat försökt peppa sin välpälsade och varmtrötta kelpie utan att fatta det uppenbara…)

Stickande insekter

Igår såg jag (till min stora glädje) både bin och humlor. De får gärna bo i min trädgård! Men de innebär en risk för hundar. Båda mina hundar gillar att jaga flugor, och fångar dem ibland. Mindre bra om de fångar ett bi i munnen och blir stuckna! Stick från insekter är för det mesta ofarliga, men kan vara smärtsamma, om inte hunden är överkänslig eller blir stucken just i munnen och svullnar upp. Plocka bort gadden om den sitter kvar, och håll koll på in hund så att den inte verkar svullna väldigt mycket eller få svårt att andas.

Glykol

Sommar och sol och vårstädning av bilen kan i värsta fall leda till att glykol spills på marken. Glykol smakar sött och hunden slickar gärna. Glykol är också väldigt giftigt. Håll koll på vad dina grannar hittar på.

Det är kontrasten mellan kallt och varmt som påverkar mig mest, matte. Kallt på natten, varmt på dagen. Jag hänger inte med!

Njut av värmen

Så. Nu har jag snackat nog om potentiella faror. Är du lite förberedd, och har koll på vad du bör göra i en akut situation, så kan du förpassa mina varningar ganska långt bak i huvudet. Kännandes den svenska sommaren råder jag dig att njuta ordentligt av sol och värme när det finns. Passa på att träna – lite kortare pass än vanligt, och kanske inte tio långa inkallningar på raken mitt i solen – när humöret påverkas i positiv riktning av ljuset.

Själv ska jag ställa upp i coronamästerskapen i freestyle (online), så jag kombinerar sol och musik och hundträning. En vinnande kombination.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.