För ungefär 15 år sedan hörde jag begreppet “berikning” för första gången. Då handlade det om djurparksdjur och hur man kunde göra deras liv bättre. Se till att de fick utlopp för medfödda beteenden, ge dem en mer stimulerande vardag. Ett rikare liv helt enkelt! Och det är vad berikning handlar om. Göra livet rikare.

Vikten av att få göra det man är gjord för att göra
Alla arter har ett gäng beteenden som man behöver få lov att utföra.
Jag har levt nära hundar, hästar och grisar, och de olika arterna har – så klart – väldigt olika behov. En häst behöver äta större delen av dygnet – helst beta. Den vill kunna vandra, och den vill ha en kompis. Får likadant, och jag upplever att deras flockkänsla är ännu starkare än hästarnas. Hästarna verkade trivas utmärkt med en enda kompis, medan fåren helt klart var lyckligast i ett större gäng. Grisarna ville också helst ha en kompis, men verkade acceptera mänskligt sällskap som substitut. De hade inget behov av att beta, men ett desto större behov av att böka i jorden. Varken hästar eller får hade ett större behov av att kunna gå in (mer än att komma undan regnet ibland) medans grisarna älskade sitt lilla grishus.
Ett djur som inte får göra det som djuret är förprogrammerat att göra – till exempel beta, böka, vara i flock – blir stressat. Det i sin tur leder till en mängd problembeteenden. Stereotypier, depression, aggression – en massa saker som vi vill undvika!
Jag ska inte fördjupa mig i andra djur, den här bloggen handlar om hundar, men jag vill tipsa om DETTA arbetet om man är intresserad av just djurparker- det är enkelt översättningsbart till våra hundar.
Vilka beteenden behöver hundar få utlopp för?
Givetvis finns det skillnader både på rasnivå – vad just denna rasen är avlad för att älska att göra – och individnivå, men lite grovt kan vi prata om följande behov:
- Fysisk rörelse
- Mental stimulans
- Sällskap
- Nosaktivering
- Undersöka nya saker och miljöer
- Spana
- Gräva
- Bädda
- Putsa sig
- Jaga/söka mat
- Krossa ben
- Slita sönder
- Vakta
Det finns ingen inbördes ordning, det är individen som bestämmer vad som är extra viktigt eller mindre viktigt. För Midori är fysisk aktivitet, sällskap, mental stimulans och att slita sönder saker extra viktigt. Valle har ett stort behov av att få nosaktivering, spana, och till viss del vakta.
Det betyder inte att jag bara fokuserar på de delarna, utan att jag har lärt mig att om inte de behoven tillfredsställs på ett bra sätt så blir det problem. Det är inte antingen eller, det är “extra fokus på detta” OCH andra berikningar.
Vad händer annars?
Mina hundar visar sin stress genom att bli hyperaktiva och förstöra saker. Andra individer kan gå åt andra hållet – bli passiva och börja sova bort allt mer av dagen. I hundhägn ser vi ofta stereotypier som vankande, överdrivet skällande eller överdrivet slickande.
Väldigt många av de problembeteenden som hundägare söker vår hjälp för kan minskas enbart genom att hunden ges tillfälle att utföra de beteenden den har behov av, under former som passar både hund och människa. Det låter som magi – genom att börja med till exempel nosarbete så kommer hunden att göra färre utfall – men att ta bort en del av den underliggande stressen gör faktiskt underverk. Speciellt om man börjar i tid, innan problembeteendet har blivit befäst.

Hundflix
Ett abonnemang för hundkurser. Hundflix!
Bli medlem hos oss och få tillgång till alla våra onlinekurser och föreläsningar! Titta när du vill och så mycket du vill för en fast månads, halvårs, eller helårskostnad.
Just nu ligger över 50 kurser och föreläsningar och väntar på dig – och fler kommer varje månad!
D…
Hur gör man då?
Bara fantasin sätter gränser, men här är några:
Foderberikning
- Sprid ut hundens mat i rummet och låt den leta
- Stoppa maten i t ex en Kong
- Låt hunden gnaga på ben eller tuggpinnar
Miljöberikning
- Ge hunden flera liggplatser i olika höjd
- Ge hunden utsikt genom fönstret (om den inte blir stressad av utomhusmiljön)
- Ordentligt bäddmaterial att gräva runt i uppskattas ofta
Doftberikning
- Få “nosa och strosa” i olika miljöer
- Spår
- Nosework
Social berikning
- Kroppskontakt – klappa, klia och massera din hund
- Tillåtelse att doftmarkera och undersöka andras doftmarkeringar
- Träna något kul tillsammans
Fysisk berikning
- Regelbundna promenader
- Möjlighet att hoppa, klättra, balansera – Dog Parkour är perfekt!
- Lek
Kognitiv berikning
- Problemlösning i olika former
- Alla former av inlärning
- “Rädda matskålen” – se filmen nedan!
Synd att ni inte kan lägga till datum samt namn på den som skriver när ni postar saker så man kan referera till arbeten, hade varit toppen 🙂
Tack för tipset, vi ska se vad vi kan göra!