fbpx

Ulrikas Prepplista

I måndags skrev Åsa Muntergök om sin pepplista. Jag är inte optimist, så jag tänkte kontra med Dystergökens prepplista. Så om du läste Åsas blogg och tänkte något i stil med “öh, jag tror inte du landat på rätt sida om realismen där”, då är det här för dig. För alla oss som inte går omkring och sjunger hakuna matata för full hals just nu.

Min erfarenhet är inte att saker löser sig. Snarare händer saker och vi har inget annat val än att anpassa oss till det nya läget – om vi kan. Det är inte att saker har löst sig, det är att jag fortfarande lever (peppar-peppar).

Alltid, alltid, alltid sant.

Åsa har inte fel!

Det vill jag vara tydlig med. Vi jobbar ju ihop, jag hoppas ni inte väntade er att jag skulle kalla henne idiot och helt förkasta hennes optimism? Det lär inte hända, sorry. ?

Däremot är det inte nödvändigtvis så att utgångsläget där hennes tips går att tillämpa är så enkelt att hitta för vissa av oss. För även om jag är av inställningen att saker inte alls löser sig håller jag med om hennes slutsats: det är lika bra att må så bra vi kan. Så hur gör vi det?

  • Inget strutsande här, jag är en giraff! Alltså, jag samlar information. Jag läser coronarapporteringen, ekonomiska prognoser, och personliga berättelser. Jag försöker ta reda på allt jag bara kan om vad som händer, och vad som kanske är att vänta.
  • MEN! Bara så länge jag kan hålla mig lugn. Känner jag att jag börjar må dåligt, bli orolig eller deppig, då slutar jag och går och gör något annat. Och det är en aktiv handling, jag håller koll på mig själv högst medvetet. Handlar det inte längre om fakta utan om min smygande ångest, då får jag inte vara med längre.
  • Acceptera. Jag tror inte att saker löser sig. Men jag tror att de händer vad jag än tycker om saken. Jag tror inte heller att politiker och experter vet allt och gör allt rätt, men jag tror absolut att de vet mer än jag och att de gör sitt bästa. Gräl om vad vi borde göra egentligen för att någon minsann har läst en opinionsartikel handlar 100% om punkten innan: vem mår bra av det här? Det är bara ett sätt att jaga upprördhet för upprördhetens skull. Experter bör givetvis diskutera med andra experter, men hur mycket jag än läser rapporter och hur mycket jag än har en kusin som är läkare är det inte en diskussion där jag hör hemma.
  • Vad kan jag göra? Minst 99,99% av allt som händer nu är utanför min kontroll, jag kan bara åka med som passagerare och försöka hålla näsan över vattnet. Jag kan vara försiktig med tanke på smittspridning, lyssna på officiella rekommendationer, undvika att bidra till panik och dåligt mående, och leta efter nya vägar framåt. Åsa och jag hade redan ett ganska stort onlineutbud, och planer för utökningar, så nu får de planerna flytta upp litegrann. (Som Ability, tex – ungefär det bästa vi hittills gjort. ?)

Kolla in vår prenumerationstjänst – mycket kul att hitta på!

Jag tror inte saker löser sig. Jag tror de går åt helvete. Men jag tror också att det händer vare sig jag skrattar eller gråter, så varför inte skratta? Även i helvetet kan jag kanske påverka 0,01% av mitt lilla hörn, och göra det lite bättre – bra, då har jag något att göra.

Preppat? Dags för pepp!

När jag kommit hit, där jag känner att jag gör vad jag kan – och accepterar vad jag inte kan? Då är det lite lättare att se optimistens sida av saken. Inte för att det är rätt, men för att det är roligt. Och det är väl hela livet egentligen? Saker händer, och vi försöker må så bra vi kan längs vägen…

https://youtu.be/M4LNc6B4JrI

Inget blir bättre av att du jagar upp dig. Det känns lite bättre – en stund – men det är som en reaktiv hund som gör utfall. Du får lättnad från den inre pressen genom att rikta den utåt, men det är bara en ventil och pressen kommer att bygga upp igen. Som vanligt ligger lösningen längre bak i kedjan. Begränsa de situationer som blir för svåra för dig, och hitta sätt att må bättre långt innan du är där utfallen kommer.

Och vi finns här för dig.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.