fbpx

Klickertänk

Att klickerträna gör dig glad. Vi glömmer lätt att i träningssituationen har vi två djur som får sina beteenden påverkade: hunden – och människan. Det händer saker med oss också, det är bara lite mindre tydligt. (Och det är såklart även svårare att observera sig själv.)

Men jag ser dig!

Fokus

Hur vi väljer att träna avgör väldigt mycket av vad vi ser. Om jag tänker att jag måste tala om för hunden när han gör något fel, då måste jag hålla ögonen på när han gör fel. Det blir mitt fokus. Om jag tänker att jag måste tala om för hunden när han gör något rätt, då måste jag hålla ögonen på när han gör rätt. Och det blir mitt fokus.

Med klickerträning – och medföljande klickertänk – vill jag inte bara berätta när hunden gör något väldigt bra, något helt rätt. Jag vill berätta minsta möjliga, pyttelilla steg åt ett håll jag föreställer mig kan leda till något bra. Det blir väldigt, väldigt många “bra” under en dag.

Attentional bias är en intressant funktion, i korthet handlar det om att vi bombarderas med enorma mängder intryck hela tiden och våra hjärnor lägger väldigt mycket jobb på att sortera bort det mesta av detta. Vi ser det vi ställt in våra filter på att släppa igenom. Är mitt filter inställt på att se fel – så jag kan rätta dem – kommer jag att inte bara se fel, jag kommer att missa det mesta som var bra…

Ser du en olydig hund som måste korrigeras för stöld av sko? Jag ser en jätteglad hund – vilket gör mig glad – som är lättbelönad och uppfinningsrik. Att jag för tillfället är utan ena skon är verkligen ingen katastrof…

Det är rätt deprimerande att se en massa fel hela tiden, och det kommer snabbt att verka som det enda som händer är fel-fel-fel dessutom. Hur kul är det?

Utrymme

I de allra flesta fall behöver vi inte göra något åt det som blir fel. Det finns begränsat utrymme för att bete sig, hunden har visst många sekunder per dag att göra saker – om dessa sekunder är proppfulla med beteenden som är rätt (eller på rätt väg), finns det inte tid att göra saker som skulle kunna vara fel.

Så länge det inte handlar om skadliga, destruktiva beteenden vi måste avbryta, eller beteenden som fastnat i en återvändsgränd där vi måste backa ut och hitta en annan väg, så förlitar vi klickertränare oss på att bygga så många bra saker att det inte finns plats för något dåligt. Det vill säga, jag behöver inte fixa alla de där små felen. De kommer att ersättas av bra saker när vi byggt bättre alternativ, helt utan att bry oss om felen längs vägen.

Hitta på dumheter? Vem orkar det när man jobbat hela dagen på att göra bra saker?

Vad det här betyder för tränarens upplevelse är att det finns alternativ åt alla håll. Vi har många möjligheter och vi kan röra oss i alla riktningar. Det är kul, och befriande!

(Här vill jag dock vara tydlig med att inte alla problem är saker som fixar sig själva! Vissa saker måste vi se och aktivt lösa – även det med klickertänk givetvis, men med lite mer fokus på specifik problemlösning ett tag. Det har funnits en malplacerad tro på att vi kan ignorera bort problem, i betydelsen att bara låta hunden upprepa oönskade beteenden utan att ingripa. Det är inte bra träning! Men det är inte heller vad klickertänk förespråkar, utan har handlat om missförstånd.)

Möjligheter

Att jag på en minut kan belöna min hund 20 gånger gör mig glad. Det är kul! Han blir glad, jag blir glad. Det är roligt att göra min hund glad, och det är roligt att han är så jäkla duktig att han tjänat ihop till 20 belöningar på en minut! Det är ju helt fantastiskt!?

Med en liten förändring i hur jag ser på träning, hade han varit ett elände. Bara en massa fel att rätta hela tiden, vilket hopplöst, olydigt kräk! Samma hund. Ursprungligen samma beteenden.

En dominant, farlig hund som tar sig friheter? Eller en kul prick som hittar på trick?

Klickerträning förändrar vad du ser, och vilka möjliga vägar du ser vidare. Det sprider sig till annat i livet. Det ger dig verktyg att påverka, inte bara hunden utan dig själv och din omgivning. Jag tänker hävda – och det är helt och hållet mitt eget påstående, jag har inte ens letat efter någon forskning på området – en Absolut Sanning här:

Klickertränare är gladare än andra.

Ett väldigt enkelt lyckopiller.

Jag har inte alltid varit en klickertränare. Och jag har sett andra gå den här utvecklingsvägen (och ytterligare andra stanna kvar där vi stod förr). Förändringen är slående. Våra filter – vad vi tar in från världen omkring oss – har förändrats generellt, inte bara i hundträningssituationen. Och, ännu viktigare, våra verktyg har förändrats. Världen är trevligare och är fylld med möjligheter. Samma värld, samma möjligheter, annan hjärna.

Vill du ha lite mer glädje i livet, för både dig och din hund? Testa att plocka upp den där magiska lilla dosan…

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.