fbpx

Klickerträning – hur börjar man?

Klickerträning är enkelt. Det är inte alltid lätt – därför att hundträning i verkligheten är inte alltid lätt – men det är okomplicerat. Och det är ju en bra startpunkt!
För de allra flesta hundar är det bara att sätta igång, de fattar supersnabbt, men jag beskriver steg för steg ändå. Hoppa över det som inte behövs.

“Eller kör igenom alla steg oavsett. Mer godis till oss fyrbeningar!”

Välj var du börjar träna: du vill vara någonstans där hunden känner sig trygg och det inte finns så mycket annat intressant än dig och dina belöningar. Någonstans i hemmet brukar fungera bra.

Utrusta dig med klicker och ett gäng godisar som hunden gillar, godisarna ligger lämpligen i din ficka eller i en belöningsväska. Klicka – ge godis. Hunden behöver inte göra något speciellt, bara finnas till. Bygg upp kopplingen mellan klicket och belöningen. Från och med nu får hunden ALLTID en belöning när du har klickat. Även om du klickade av misstag, det vet ju inte hunden. Klicket ska få “köttbullelampan” att tändas i hundens ögon.

Innan klicket är du tyst och neutral i din kropp. Det kan vara enklare om du är i rörelse, om inte annat så för att det hjälper dig att slappna av och inte stint stå och stirra på din hund. Efter klicket får du jubla och belöna hur mycket som helst. Öva på din egen växling, det är svårare än man tror!

Kom ihåg att klickern inte är en fjärrkontroll. Håll den neutralt med handen längst sidan. Hunden behöver inte se klickern – bara höra klicket.

Gör ca 10 repetitioner – paus. Hade din hund kul? Den hör ett klick och får gratis godis och en glad tvåbening – de flesta hundar tycker att det är värsta festen! Men vissa hundar, speciellt om de är lite känsliga, kan behöva fler korta pass med samma sak. Det är inget konstigt, då bara fortsätter ni att koppla ihop klicket med belöning. Tips för ljudkänsliga hundar: vira in klicker och hand i något som dämpar ljudet och håll den bakom ryggen. Belöna med något som verkligen är värt namnet!

När du ser att hunden blir förväntansfull när du hör klicket börjar du kasta belöningen så att hunden får gå och hämta den. Inte långt, det ska bara bli en enkel växling mellan positioner. Härnäst väljer du ut något som hunden redan gör och börjar klicka och belöna varje gång hunden gör just det beteendet. Hunden kanske tittar efter godiset, flyttar sig mot dig, sätter sig…
Genom att du kastar godiset blir det naturligt att hunden rör på sig för att hämta sin belöning. Om du har något som är tillräckligt åtråvärt så kommer den förr eller senare att närma sig dig för att vilja ha mer. Klick! På det här steget övar du din observationsförmåga – titta på din hund!

Ganska snabbt så kommer din hund att se ett mönster. “Varje gång jag tittar på min tvåbening /sätter mig/ närmar mig/lyfter tassen/viftar på örat så klickar hen. Klick betyder belöning. Jag har lärt min tvåbening att ge mig belöningar när jag gör x! WIN!”

Du berättar alltså inte för hunden vad den ska göra, utan du låter hunden själv komma på vad som leder till klick och belöning! Signaler kommer senare, just nu bygger du bara förståelse för spelets regler.

Godis är enklast att använda, men det går utmärkt att välja vilken omtyckt belöning som helst! Klick leder till tennisboll. Klick leder till kampleksak. Klick leder till springa till kylskåpet tillsammans. Huvudsaken är att klick leder till något med högt värde för hunden, som hunden är beredd att jobba för att få tillgång till.

Klickerklok

Innebär alltså att hunden förstår dels att klick leder till belöning, och dels att hunden med sitt beteende kan få dig att klicka. Hunden tror att den tränar dig, du tror att du tränar hunden, båda har rätt, båda har kul.

Repetitionsklok

Genom att du väljer ut ett beteende av allt som hunden gör och klickar bara för det, så kommer hunden att upprepa det beteendet. Snabbaste vägen till klick och belöning! För många hundar krävs några pass för att den ska förstå att det är ett och samma beteende som lönar sig, men hundar är generellt inte vidare korkade. De gör det som lönar sig.

För att snabbt börja bygga ett förråd med olika beteenden behöver du klicka för lite olika beteenden, annars kommer ni inte vidare från att “sitt är svaret på allt, varför försöka något annat?”.
Hur ska hunden hålla reda på när vad lönar sig? Svaret heter PAUS. Om du tidigt lägger in regeln att i ett och samma minipass – ca 10-20 repetitioner – så lönar sig ett och samma beteende, och det är PAUS innan ni byter beteende till ett annat, så lär sig hunden snabbt! Och du med för den delen. Ni börjar bygga en träningsstruktur som blir logisk för båda.

I början av varje pass så väljer du ett beteende att klicka för – eller plockar upp ett som hunden bjuder på om ni inte har kommit så långt i det här med att testa beteenden. Hundens jobb är att lyssna efter klicket och upprepa det den nyss blev klickad för. Ditt jobb är att se beteendet, markera det med klickern, och belöna. Och avsluta passet i tid, innan ni båda tappar koncentrationen.

Där har du det. Starten. Klickerklok och repetitionsklok. Allt annat bygger på detta. Det låter väl inte så svårt?

Så här kan det se ut – sätt på ljudet:

Vad händer sedan?

Efterhand som ni blir mer och mer klickervana, din hund får bättre förståelse för att den kan styra när du klickar, så kommer du att kunna vänta ut att hunden testar nya beteenden. “Sitt funkar inte, stå funkar inte, kanske…ligg?” KLICK! Och med det följer att du kan börja forma beteenden mot ett slutmål, genom att “vägleda” hunden med klickern. Nu börjar det bli kul på riktigt!

Men…när börjar jag ge kommandon?

Det här med frivilliga beteenden känns konstigt för många tränare. Men det finns ju ingen vits med att säga ett ord som hunden inte förstår. FÖRST får vi fram beteendet, belönar upp det och får hunden att repetera. SEDAN döper vi det. Då blir det ett beteende som hunden gillar att utföra! Och när ni kommit så långt så behöver du sannolikt inte klickern längre, för just det beteendet, eftersom hunden och du förstår varandra.

Jag kan ju inte klicka på tävling?

Nope, det kan du inte – och det behöver du inte! Klickern är en hjälp vid inlärning av nya beteenden och vid precisionsarbete. När du är ute och tävlar så är momenten/programmet/banan redan inlärt, hunden gör allt på signal, och ni har byggt kedjor och tränat helhet. Här finns inget behov av en klickerdosa. Av belöningar – men inte en klicker.

Det är väl inte helt omöjligt att det kommer fler blogginlägg om hur du går vidare – just nu handlar det bara om att komma ingång med grunderna. Klickerklok och repetitionsklok.

“Jag tror jag fattar! Klickerträning gör det enklare för mig att manipulera min matte… Förlåt, lära mig grejer!”

Vill du lära dig mer?

Vi gillar klickerträning och är duktiga på det, och vi har ett gäng bra produkter för dig som vill utvecklas!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.