fbpx

Träna din Top Dog Model

Jag älskar att ta med kameran på promenad, släppa hundarna lösa, och fotografera deras egna äventyr. Speciellt med en valp som upptäcker allt för första gången kan sådana bilder bli väldigt speciella.

Totoro, nio veckor gammal. Självförtroendet på topp redan då.

Vänta – varsågod

Men efter ett tag kan den sortens bilder bli lite… likadana. Dags att börja träna sin modell!

Det första jag gör är att lära hunden vänta – varsågod. Att hunden kan stanna där jag har placerat den är guld! Genom att tidigt jobba med externbelöning så får jag dels en bra störningsträning – vänta trots att din skål/leksak är utlagd – och dels ett sätt att så småningom ta actionbilder enkelt eftersom jag vet var hunden kommer att springa när jag säger “varsågod”.

“Jag sitter! Jag sitter suuuuperstilla! När vill du att jag springer? När? När? Nu? NU!!!”

Utnyttja stock och sten

Att placera hunden ovanpå något ger ofta ett porträtt som känns mer “genomtänkt”, plus att det för många hundar är lättare att förstå att den ska vänta. Likadant inuti något. Naturen är full av snygga stockar och stenar! Efterhand som hunden blir säkrare på “vänta” så är det snyggt med bara framtassar upp, eller kanske baktassarna!

“Min sten är min tron, jag är Prinsessa av Kelpies och skogen är mitt kungarike.”

Styr blicken med belöningen

Jag lär mina hundar titta på sin belöning. Det betyder att jag kan styra deras blick, och i förlängningen deras huvudvinkel, för att få fram den känsla i bilden som jag vill ha. Blick in i bilden? Godis på kameran (eller vårt inlärda “titta in i kameran”-ljud). Profilbild? Placera belöningen åt sidan. Plättlätt.

“Alltså, matte sa “sitt mitt i busken och se söt ut”. Jepp – det är mitt jobb. Sitta i en buske. Och se söt ut. Nailed it!”

Top Dog Model – färdigheter som du har nytta av överallt!

En riktigt bra hundmodell är miljösäker, lätthanterad, kan placeras i olika positioner, och gör allt med glädje. Det är inte självklart. Det är något man tränar fram – precis som all annan hundträning. Och de färdigheterna som är viktiga för en modell är dessutom väldigt bra att använde i resten av livet! En hund som är väl tränad i vänta-varsågod har en bra grund i både vardag och tävlingsträning. En hund med god kroppskontroll som är van vid att hålla kontakt med kameran (dig) i olika miljöer är helt enkelt enklare att ha med sig. Att det dessutom blir bra på bild är egentligen bara en bonus…

I vårt medlemskap ingår bland annat den här onlinekursen: Top Dog Model.
Den innehåller både grundläggande träning med hundmodellen från första början, och tips och råd runt din kamera och fotografering. Det bästa från båda världar!

Och så klart boken som börjar bli en klassiker för hundfotografer: Klick! Hundfotografering med glädje.

Du har ju den snyggaste, finaste, gulligaste och bästa hundmodellen av alla. Visa upp din kompis!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.