fbpx

Träna din Top Dog Model

Jag älskar att ta med kameran på promenad, släppa hundarna lösa, och fotografera deras egna äventyr. Speciellt med en valp som upptäcker allt för första gången kan sådana bilder bli väldigt speciella.

Totoro, nio veckor gammal. Självförtroendet på topp redan då.

Vänta – varsågod

Men efter ett tag kan den sortens bilder bli lite… likadana. Dags att börja träna sin modell!

Det första jag gör är att lära hunden vänta – varsågod. Att hunden kan stanna där jag har placerat den är guld! Genom att tidigt jobba med externbelöning så får jag dels en bra störningsträning – vänta trots att din skål/leksak är utlagd – och dels ett sätt att så småningom ta actionbilder enkelt eftersom jag vet var hunden kommer att springa när jag säger “varsågod”.

“Jag sitter! Jag sitter suuuuperstilla! När vill du att jag springer? När? När? Nu? NU!!!”

Utnyttja stock och sten

Att placera hunden ovanpå något ger ofta ett porträtt som känns mer “genomtänkt”, plus att det för många hundar är lättare att förstå att den ska vänta. Likadant inuti något. Naturen är full av snygga stockar och stenar! Efterhand som hunden blir säkrare på “vänta” så är det snyggt med bara framtassar upp, eller kanske baktassarna!

“Min sten är min tron, jag är Prinsessa av Kelpies och skogen är mitt kungarike.”

Styr blicken med belöningen

Jag lär mina hundar titta på sin belöning. Det betyder att jag kan styra deras blick, och i förlängningen deras huvudvinkel, för att få fram den känsla i bilden som jag vill ha. Blick in i bilden? Godis på kameran (eller vårt inlärda “titta in i kameran”-ljud). Profilbild? Placera belöningen åt sidan. Plättlätt.

“Alltså, matte sa “sitt mitt i busken och se söt ut”. Jepp – det är mitt jobb. Sitta i en buske. Och se söt ut. Nailed it!”

Top Dog Model – färdigheter som du har nytta av överallt!

En riktigt bra hundmodell är miljösäker, lätthanterad, kan placeras i olika positioner, och gör allt med glädje. Det är inte självklart. Det är något man tränar fram – precis som all annan hundträning. Och de färdigheterna som är viktiga för en modell är dessutom väldigt bra att använde i resten av livet! En hund som är väl tränad i vänta-varsågod har en bra grund i både vardag och tävlingsträning. En hund med god kroppskontroll som är van vid att hålla kontakt med kameran (dig) i olika miljöer är helt enkelt enklare att ha med sig. Att det dessutom blir bra på bild är egentligen bara en bonus…

I vårt medlemskap ingår bland annat den här onlinekursen: Top Dog Model.
Den innehåller både grundläggande träning med hundmodellen från första början, och tips och råd runt din kamera och fotografering. Det bästa från båda världar!

Och så klart boken som börjar bli en klassiker för hundfotografer: Klick! Hundfotografering med glädje.

Du har ju den snyggaste, finaste, gulligaste och bästa hundmodellen av alla. Visa upp din kompis!

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.