fbpx

Bildbehandling

Det är väldigt sällan min bild är “färdig” när jag har tagit den – jag tillhör dem som gillar att redigera mina bilder. I efterarbetet kan jag beskära för en snyggare komposition, lyfta fram detaljer i skuggor, ta bort färgstick (tex gröna speglingar av gräs i en vit päls), och leka med färgton och kontrast.

Oftast handlar det om små ändringar, för att få bilden att matcha det som mitt öga såg när jag fotograferade. Ibland går jag all in på en bild och skapar något helt nytt.

En sådan här bild kräver många timmars jobb i datorn. Fem bilder har blivit en, plus att jag har tagit bort hindret och bytt himlen.

Redigera i telefonen

När det gäller mobilbilder använder jag mig främst av två appar, båda gratis: Snapseed och Lightroom. Snapseed är full av funktioner och väl värd att sitta och leka med en stund, och där finns också ett gäng färdiga filter att använda. Glamourbilden på Ulrika? 30 sekunder i Snapseed (även om hon ser ganska glamourig utan innan också).

Lightroom i mobilen är också gratis, och det synkar dessutom med mitt Lightroom på datorn (som dessvärre inte är gratis). Här finns MASSOR av redigeringsmöjligheter, och dessutom kan man använda så kallade “presets”, dvs “recept” på redigeringar som ger olika effekter. Lite som filter på Instagram, men här har jag möjligheten att ändra inställningarna så att de blir perfekta!
Det finns en massa gratis presets att ladda ner, och ännu fler att betala för. Jag rekommenderar att testa gratisversionerna först, och se om du trivs med programmet. Film Speck One har en massa som är både gratis och snygga.

I telefonen lägger jag gärna på lekfulla effekter och knäppa färger som inte fungerar i större format, på den lilla skärmen krävs något extra för att “bryta igenom bruset”.

Redigera på datorn

Det finns en mängd bra program som fungerar lite olika, både gratisversioner och sådana som man betalar för. Det bästa gratisprogrammet tycker jag är GIMP. Det är också värt att titta på Photoscape eller onlinebaserade Pixlr.

Själv använder jag mig av en version av Capture One som är specialgjort för mitt kameramärke Fujifilm, Photoshop och Lightroom från Adobe, och ett kreativt program som heter Alien Skin exposure.
Behöver jag allihopa? Knappast. Men jag gillar att leka.

Färger och textur (det som ser ut som lite canvas-yta), samt klarhet i ansiktet och skärpa på ögat förstärkt i efterarbetet.

Vad kan man rädda i efterhand?

Om bilden är skarp, inte har tappat alla detaljer i högdagrarna (helt vitt), och är bra i uttryck och komposition så kan man rädda en hel del. Visst, det går ibland ut över kvalitén, men bilden blir bättre. Jag lyfter väldigt ofta skuggor, jämnar ut ljus, förstärker färger, och tar bort oönskade saker ur bilden.
Faktum kvarstår dock: är det en i grunden dålig bild så blir den inte bättre genom redigering. Det går inte att måla skit gult och låtsas att det är guld. Det är alltså mödan värt att få till en bra bild redan i kameran, och med det menar jag inte tekniskt perfekt – jag menar att bilden ska ha rätt känsla.

Kommer ni ihåg checklistan från igår?

  • Perspektiv
  • Bakgrund
  • Ljus
  • Fokus
  • Komposition

Ju fler av punkterna ni sätter, ju mindre behöver göras i efterhand. På bilden ovan av Midori med holi-pulver i pälsen sitter allt utom bakgrunden – väl värt att jobba vidare med!

Vill du fördjupa dig?

Det finns massor, och då menar jag massor av tutorials på Youtube. Och om du tecknar ett medlemskap på Moderskeppet så har jag en kurs om att redigera hundar i Lightroom där!

Du kanske också gillar…

20 mål för 2020

Det är lätt att bara springa på från en händelse till nästa - speciellt om man har mycket igång. Runt nyår brukar jag...

Våga göra fel

Ni som såg mina inlägg från gårdagens tävling på vår FB-sida vet att jag var en smula småirriterad på mig själv....

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.