fbpx

Gästblogg av Elin Lindell: Tycker din hund om att gå till veterinären?

Förmodligen inte. Det finns flera studier som visar att många (majoriteten) av hundarna som är hos veterinären har ett kroppsspråk som tyder på stress.

Och hej på er! Jag som har fått äran att vara gästbloggare idag heter Elin Lindell och är veterinär. Jag är FearFree certifierad nivå 1, vilket innebär att jag har utbildning i hur man kan hjälpa hundar och katter att känna sig tryggare hos veterinären. Jag jobbar som veterinär på en mindre klinik i Stallarholmen, där vi har en ganska lugn miljö. Trots detta så är min uppfattning att de flesta vuxna hundarna visar något tecken på stress när de kommer till oss, även om det, tack och lov, är väldigt få som visar tecken på extrem stress.

“Hej! Jag kallas för W. Jag är veterinärhund. Min matte Elin har skrivit ett blogginlägg som jag tycker att ALLA ska läsa. Hon är typ bäst.”

Ni kanske lade märke till att jag skrev vuxna hundar i stycket ovan? Anledningen till att jag gjorde det är att de flesta valpar som kommer till mig på jobbet verkar tycka att situationen är ganska ok, eller till och med lite rolig och spännande. Och det är ju jättebra, för här har vi verkligen en möjlighet att lära valparna från början att det kan vara ganska trevligt hos veterinären. Och första intrycket består.

Vad vill jag ha sagt med det här då?

Jo, om du har en valp som i nuläget tycker att det är helt ok att gå till veterinären (eller en vuxen hund för den delen), så gör ditt allra bästa för att din hund ska fortsätta tycka att det är trevligt. Så lägg krut på att försöka göra veterinärbesöket så trevligt som det går. För som sagt, första intrycket kan vara bestående. Dvs om valpen/hunden tycker att besöket hos veterinären var trevligt så har den med sig det som första intryck, om den däremot blir skrämd eller tycker att det är obehagligt så har den med sig det också. Det är mycket enklare att bibehålla en ”bra” känsla hos veterinären, än att försöka lära en hund som redan är väldigt rädd för oss att tycka att det är ok att gå till veterinären (även om det såklart går det också).

Från Midoris första besök på djursjukhuset (skadat öga). Vi leker lekar på bordet och matar med massor av godis.

”Vaccinera” din hund mot veterinärrädsla

Ja, visst skulle det vara praktiskt och bra om man genom ett litet stick kunde förebygga risken för att hunden ska utveckla rädsla för veterinärbesök? Riktigt så enkelt är det tyvärr inte, men det går faktiskt att till stor del förebygga att hunden blir rädd för veterinären genom att träna och förbereda hunden. (Precis som att vaccinera ger dock inte träningen 100%-igt skydd, men det ger ett bra mycket bättre utgångsläge och starkare motståndskraft än om man inte gör något alls)

Hur gör man det då?

Har man möjlighet så träna gärna innan. Det behöver inte vara något avancerat, det kan räcka med att låta valpen/hunden stå på ett bord och få äta godis. Och som nästa steg att man lyfter i nackskinnet (förberedelse för t ex vaccination) och belönar hunden. Så småningom kan man peta med en penna i nackskinnet samtidigt som man lyfter och sedan belöna. Har man mer tid att träna så kan man träna kloklipp, att få ta i tassar, titta i öron och mun, ha munkorg mm precis som vilket annat trick som helst som man lär hunden -i små steg med belöningar. Öva också gärna att föra saker över huvudet på hunden, såsom man gör med en chipläsare, eftersom många hundar tycker att det är obehagligt med saker som är precis ovanför huvudet.  (För er som är mer intresserade av den här typen av träning så kan Åsa och Ulrika säkert hjälpa till, jag kommer också att lägga några länkar längst ned i texten som kan ge mer inspiration)

Har ser ni en film på munkorgsträning. W tränas att själv sticka in nosen i munkorgen, som ett roligt trix.

Gå till veterinären och träna där!

Förutom hemmaträningen med hanteringen så är det till väldigt stor hjälp om man har varit hos veterinären i väntrummet och låtit hunden bli bekant med miljön. Ring eller maila gärna veterinär i förväg och fråga när det är som lugnast i väntrummet/när det passar bäst att ni kommer. Man kan t ex passa på att ta med hundens filt och låta den ligga och smaska på något gott en stund, och bryta av med att låta den gå upp på vågen och få några godbitar där. Om hunden tycker att det är trevligt att väga sig så är det till stor nytta. (En del av mina patienter tycker att det är så obehagligt att gå upp på vågen så att de är alldeles uppstressade efter att man har försökt väga dem, vilket gör att det riskerar att bli väldigt jobbigt när de sedan kommer in i undersökningsrummet och ska bli hanterad av en främmande människa.)

Om man inte hinner träna?

Om man inte hinner träna innan besöket så kan man ändå göra mycket – se till att hunden/valpen är lagom rastad och har fått sitt rörelsebehov tillfredsställt innan besöket.  Om hunden inte behöver vara fastande eller är dålig i magen – ta med hundens favoritgodis (ta med MYCKET godis i små bitar, 2-3 mm-stora bitar kan vara bra till mindre hundar, lite större bitar till större hundar). En del hundar tycker att det är gott att slicka på en mjukost-tub, så det kan också vara bra att kolla om hunden gillar. Ta också gärna med en filt hemifrån att ha i väntrummet som hunden/valpen kan vara på om den vill det. Receptfria kosttillskott kan också vara till hjälp, t ex hundens trygghetsferomon (”dog appeasing fermone” finns som t ex spray att ha på hundens filt), samt tillskott med t ex L-Teanin (finns som tabletter) och tillskott med mjölkproteinet alfa-casozepine (finns t ex som kapslar som kan sväljas hela eller öppnas och blandas i något gott).

“WTF? Måste man JOBBA för maten? Vi är faktiskt hos veterinären. Borde vara gratis käk.”

Om hunden redan är rädd för veterinären då?

Det går såklart att göra massor med saker för att underlätta för hundar som är rädda för att gå till veterinären också. Beroende på hur rädd hunden är så kan man underlätta på olikas sätt: alltifrån att man delar upp det som ska göras på flera besök (man kanske klipper klorna vid ett besök och vaccinerar vid ett annat för att hunden inte ska behöva vara så länge hos veterinären varje gång), att man låter hunden slippa vara i väntrummet och istället får vänta i bilen, till att hunden kan behöva få lugnande för att man ska kunna undersöka och provta. Om hunden är väldigt rädd för veterinärbesöket så kan det vara idé att diskutera med veterinären om det är lämpligt att ge något stressdämpande hemma innan veterinärbesök, ffa om hunden t ex behöver gå på upprepade provtagningar (observera att hunden behöver vara veterinärundersökt för att man ska kunna ordinera lugnande/stressdämpande receptbelagd medicin inför besöket). Det är bra att känna till att ”förmedicinering” till räddahundar som är något som är ganska nytt att använda sig av i Sverige, och det är inte säkert att alla veterinärer känner sig bekväma med det (min utbildning om ”förmedicinering” kommer från FearFree-utbildningen).

Även för hundar som är väldigt rädda för veterinären så är det till stor nytta om hunden tränas hemma så att den tycker att hantering, kloklippning och munkorg är trevligt.

Här ser ni hur vi jobbar med att avdramatisera klotången, med lite “klotångslek”.

Finns det veterinärer och djurpersonal som är speciellt utbildade för att ge min hund en bättre upplevelse?

Vad kul att ni frågar (? ) För det finns faktiskt! Den utbildning jag har gått heter FearFree och är en amerikansk utbildning, men det finns även andra utbildningar såsom Low stress handling.

 I korthet kan man säga att utbildningen ger verktyg för att tolka hundens stressnivå och baserat på det en guide till när det är dags att avbryta undersökningen/behandlingen för att fundera på om det finns något bättre sätt, samt att anpassa sitt eget kroppsspråk och hur man undersöker sin patient för att minska stress. Det finns också utbildning i hur man kan hantera stressade djur, olika typer av stressdämpande medicineringar och kosttillskott mm. FearFree har också en hemsida som är för hund- och kattägare med tips för vardagen: https://fearfreehappyhomes.com/

Ja, det här blev visst en ganska lång text, men jag hoppas att ni har hittat något som kan inspirera er att göra veterinärbesöket trevligare!

Om ni är intresserade av att läsa vidare kan jag tipsa om:

  • Att söka på ”startknappsbeteenden hund” på nätet

Med önskan om trevliga veterinärbesök framöver ?

/Elin Lindell, leg vet

STORT TACK till Cecilia Karlström på Sirius hundcenter som lånade ut sin lokal för filmerna!

Du kanske också gillar…

Gästblogg från TormarpaLilly

Vem är jag? Lilly Norfeldt heter jag, och jag driver en av Sveriges största hundbloggar. En Göteborgare som pluggade...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.