fbpx

Ge hunden en pausplats i träningen

Nästa helg håller jag en av mina favoritkurser – Lugn och fokus. Jag har hållit den ett stort antal gånger under de senaste tio åren, över hela Sverige (och lite utomlands), och den har dessutom blivit en bok – Lugn och Fokuserad Hund. Grupperna som har gått den har varierat enormt – rädda hundar, stressade hundar, utåtagerande hundar, hundar som bara älskar att jobba jämt… så övningarna jag väljer varierar så klart utefter gruppen. Men en grundövning börjar jag alltid med: filten!

Filten: pausplats, avslappningssignal, trygghet.

Det första jag gör är alltså att ge hunden en pausplats. Jag använder en filt, som är enkel att ta med överallt. Filten laddas med ”lugn och ro”, den blir en trygg plats där man kopplar av och går ner i varv.

Bred ut filten, placera dig själv på den i en bekväm position. Hundar har en tendens att härma oss, så en avslappnad halvliggande position brukar vara inbjudande för hunden. Ha hunden i koppel, tillräckligt långt så att den kan välja om den vill vara på eller av filten, men inte så långt att den kan ge sig iväg. Shejpa upp hunden på filten genom att klicka för intresse för filten och belöna på filten.

Klicka för alla beteenden som hunden gör på filten, lämnar den filten upphör alla belöningar. Om hunden lägger sig blir det jackpot, gärna med en godare typ av godis. Tänk på att försöka ge godiset så snabbt att hunden inte hinner resa sig efter klicket, utan äter liggande. Fortsätt att klicka och belöna ett antal gånger för att hunden ligger. Ge sedan en frisignal och kasta en godis av filten så att hunden går av filten, äter godisen, och sedan får söka upp filten och dig igen.

Sträck tiden som din hund är på filten successivt.

Se till att hunden får bli av med “myrorna i tassarna” på din signal – släpp alltså upp den INNAN den går upp på egen tass.

Shejpa avslappning

Iaktta din hund när den börjar slappna av i vardagen. Hur ser den ut? Typiska tecken är att musklerna runt öron, ögon och mun slappnar av. Andningen blir djupare (om hunden hässjat börjar den stänga munnen). Den lägger sig på ena skinkan, sänker huvudet, och svansen blir stilla. Notera de tecken som just din hund visar.

Alla tecken på lugn går att shejpa. Genom att klicka hunden när den uppvisar lugna beteenden och helst belöna i position så kommer en klickertränad hund att upprepa just lugna beteenden. ”Men min hund slappnar inte av egentligen, den ligger i förväntan!” Det spelar ingen roll. Försök att undvika att fundera över på vad hunden ”tänker” utan fokusera på vad den gör. En avslappnad muskel är en avslappnad muskel. Ett lugnt beteende kommer att leda till en lugn känsla. För många hundar fungerar en verbal signal bättre än en klicker, testa dig fram.

Du kan med fördel lägga signal på olika ”avslappningsposer”, tex lägga ner huvudet eller rulla över på sidan. Du kan också låta en viss typ av beröring bli en signal i sig, genom att använda den när hunden är lugn och avslappnad och på så sätt associera den beröringen med den lugna sinnesstämningen. Beröringen blir då en ”utlösare” för det lugna beteendet och hjälper hunden att gå ner i varv

Vilken position väljer din hund när den sover? Observera din hund!

Vänj hunden vid beröring

Beröring frigör bland annat oxytocin och är lugnande för alla varelser, men ibland råkar man på hundar som är spända och inte vill ”ta emot” beröring. Man kan tänka sig själv om man är väldigt spänd och får massage, i början gör det ont och massören behöver värma upp musklerna och stryka försiktigt. Börja med att stryka hunden från nacke till svans, med lugna, långa tag. Rör dig sakta.

Prata gärna lågt och lugnande med hunden, eller sjung för den (det får dessutom igång din egen djupandning). Andningen är viktig, om du andas långsamt och med djupa andetag kommer din hund att ha lättare att göra detsamma – och ha lättare att slappna av. Prova att emellanåt dra en djup suck, ofta ser man hundarna svara genom att smaska lite, sluta ögonen, och slappna av i kroppen.

När hunden tar emot strykningarna kan du börja massera mjukt. Fokusera på nacken (speciellt om din hund drar i kopplet), runt och inuti öronen, och runt käkarna (speciellt om din hund gör mycket ljud). Använd mjuka, cirklande rörelser. Massagens främsta syfte är här inte att jobba med hundens muskler, utan att det ska vara skönt och lugnande skapa gemenskap.

Om du vet med dig att din hund verkligen inte gillar beröring något vidare så jobba i tiosekunderspass, och låt den äta samtidigt som du rör vid den. Återigen: rör dig sakta.

Om din hund istället blir översocial och kelig så sätter du upp regeln att massage endast ges om hunden är lugn och inte när den försöker klättra över hela dig. Mat hjälper också ofta.

Lägg på störningar

Nu har din hund med största sannolikhet ett stort värde i sin filt. Dags att börja lägga på lite störning. Jag kallar leken för “kan du stanna på din filt om…”

  • Jag reser mig upp
  • Jag går ett varv runt filten
  • Jag klappar i händerna
  • Jag lockar med godis
  • Jag lockar med leksak
  • Jag pratar med någon annan
  • etc…

Varje gång svaret är “ja, det kunde du!” får hunden belöning. Målet är att hunden ska få MÅNGA belöningar för klarade utmaningar, och väldigt sällan kunna bli upplurad – lägg upp träningen så att du gör det enkelt för din hund att lyckas!

Glöm inte att ge din hund frisignal med jämna mellanrum, ta en promenad, gör något annat. Märker du att träningen bygger för hög förväntan så är det en bra idé att växla med att sitta och ta det lugnt en stund.

On-läge AKTIVERAT! Och jag kommer ALDRIG att bli stilla igen!

Växla mellan aktivitetsnivåer

Nu är det dags att lära den växla mellan olika aktivitetsnivåer. Jag tänker mig att min hund har två knappar, on och off (eller på och av), och jag vill ha kontroll över båda.

Börja med att sakta resa dig och låta din hund komma upp. Lyft upp filten, och lägg ner den igen fem meter bort. Sätt dig ner, och låt hunden komma till ro. Detta är en pytteliten aktivitet, bara tillräckligt för att ”väcka” din hund, och det är starten på att bygga en struktur för din hund där aktivitet alltid följs av lugn, och lugn är en förutsättning för aktivitet. När hunden har gått ner i varv gör du om proceduren. De flesta hundar reagerar inte märkbart på förflyttningen utan har lätt att gå ner i varv igen, men vissa hundar behöver verkligen träna på detta första steget innan du går vidare. Om du har en hund som säger ”äntligen rör vi oss, jag tänker ALDRIG bli stilla igen” så är det väldigt viktigt att du utrustar dig med ett tålamod stort som en ocean. Det blir ingen aktivitet förrän hunden har blivit stilla, för en hund som gillar aktivitet så är möjligheten att få göra något (vadsomhelst) en mycket kraftfull förstärkare. Utnyttja det!

Öka aktivitetsnivån för din hund i den takten som den klarar av, och varva hela tiden med att den blir lugn på filten. Jag brukar be hunden följa med mig några meter från filten, göra ca 10 belönade repetitioner av en enkel övning som engagerar min hund (handtarget, spontana ligg, omvänt lockande, det som passar din hund). Sedan transporterar jag den tillbaka till filten med hjälp av sista belöningen. När den blir lugn och stilla, med hjälp av massage och shejping av avslappning om det behövs, får den som belöning komma upp och göra ett gäng nya repetitioner. Om din hund inte är intresserad av att träna i den miljön som ni befinner er i kan du låta den leta godisbitar på marken, det viktiga är inte vad den gör utan att den byter aktivitetsnivå.

Ganska snabbt kommer du att märka att din hund lär sig vilket beteende som lönar sig, dvs vilket beteende som gör att den roliga leken/träningen fortsätter, och blir stilla snabbare och snabbare. Jag brukar göra 3-5 upprepningar av träning – lugn – träning, och sedan ta en längre paus då hunden verkligen får slappna av och tänka på något annat en längre stund.

Hela tiden är strukturen lugn – aktivitet – lugn – aktivitet. Hundens kropp blir alltså beredd på att efter upphetsning så kommer lugn, och förbereder sig. På detta sättet kan man höja upphetsing/aktivitetsbiten högre och högre, och sedan direkt kunna skicka hunden till filten och få en passivitet. Antingen är hunden lugn en kort stund för att få återuppta aktiviteten, eller en längre stund med massage och mys tillsammans.

Jag är inte ute efter att hunden ska somna på filten – jag vill att den ska vara lugn och stilla. Att den är alert samtidigt gör ingenting.

Popsy Terrier hälsar att det här med att ligga på sidan är inte så dumt…

Flytta in filten i din vanliga träning

Med denna träningen har du fått flera utlösare för lugn att jobba med: olika positioner och/eller beteenden hos din hund (ligga sidan, sänka huvudet, sitta ryggsäck, etc), filten som sådan, din egen fysiska position, olika grader av beröring, och olika ljud som du använder (suckar, mjuk röst, sjungande). För störst effekt använder du allihopa, men du kan också använda de var för sig för att snabbt få ner din hund i varv.

Min lilla Popsy hade två stora problem (egentligen fler, men dessa blir bra exempel) som vi jobbade med. Hon hade svårt att hålla fotpositionen vid min vänstra sida utan att testa en massa andra beteenden efter fem sekunder, och hon blev väldigt upphetsad när vi tränade stegförflyttningar och gnällde och hoppade runt.

Det första jag tänkte på var hennes aktivitetsnivå när vi påbörjade övningen: hon skulle vara lugn. Fotpositionen löste jag genom att helt enkelt andas mycket djupt, och gradvis öka tiden som hon skulle sitta. Samtidigt klickade jag för att hon blev ”tyngre”, sänkte huvudet, slappnade av runt öronen, och stillade svansen. Jag märkte att hon verkligen härmade mitt kroppsspråk. Suckade jag och släppte ner axlarna, så sänkte hon huvudet och slappnade av.

Stegförflyttningen jobbade jag med att så fort hon gick upp för högt – första skuttet, hon började hässja, första gnyet – så gick jag ur tävlingsposition och bad henne lägga sig på sidan. Ett par klick för stilla och lugn, sedan upp igen och fortsatte träningen. Efter ett par lägganden såg jag att hon började förekomma mig: när hon började bli högre och mer spänd så kom hon på sig själv, stillade sig, och vi kunde fortsätta träna utan läggande. Jag gissar att hennes förväntan hade ändrats från ”öka upphetsingen till skutt och gnäll” till ”bli stilla och få fortsätta träna”.

För min träning har det gjort stor skillnad med dessa enkla övningarna, och mina hundar tycker dessutom att det är roligt att jobba med filten. De har en portabel ”trygg plats” som jag kan ta med överallt. Genom att verkligen få kontroll över on-knappen och off-knappen så har jag lättare att styra deras aktivitetsnivå efter den övningen som vi jobbar med. De har dessutom fått bättre självkontroll. Nu vet de att stillhet lönar sig!

“Matte bara snackar skit. Här är det full fart, 100% av tiden!”

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.