fbpx

Lär hunden ett koncept


Koncept i hundträning är ett spännande ämne!
Jag hörde talas om “koncept-träning” för första gången för ca tio år sedan. Jag var och lyssnade på Ken Ramirez på Nordens Ark, och han berättade hur han lärt först delfiner och sedan hundar härma vad en kompis gjorde, på signal.

Alltså: träningshunden såg sin kompis snurra, Ken sa “copy” och träningshunden han jobbade med snurrade. Träningshunden såg sin kompis lägga sig, Ken sa “copy”, träningshunden la sig ner. I förlängningen kunde sedan kompisen visa ett beteende som träningshunden aldrig hade gjort, Ken sa “copy”, och träningshunden gjorde sitt bästa för att härma. Den hade lärt sig konceptet “att härma”. Så coolt!

Ett par år senare började konceptträning hitta en större marknad. Claudia Fugazza kom ut med “do as I do” där hunden istället lär sig härma föraren, och det spred sig snabbt!

Jag och Midori var ju tvungna att testa. Efter två dagar, fem korta pass, så det ut så här:

Är du nyfiken på träningen som ledde hit så bloggade jag om projektet:
Inlägg 1
Inlägg 2
Inlägg 3

Fler koncept att testa

Ungefär samtidigt som “do as I do” kom “match to sample”, alltså att hunden ska peka ut ett föremål som är likadant som det jag håller upp. Kay Laurence har en bra film om inlärningen:

I hundträningen jobbar vi redan med flera koncept, ofta utan att tänka på det. Hur vi döper beteenden. Hur vi baklängeskedjar. Att lära hunden självkontroll, eller att bli snabbare i sina rörelser, eller att vara stilla i en position. Allt sådant är saker som vinner på att vi har en procedur, ett koncept, som hunden lär sig och som sedan appliceras i nya situationer och på nya beteenden.

Till exempel, när jag döper beteenden jobbar jag enligt mallen:

  • Frivilligt beteende som hunden upprepar med säkerhet (flyt)
  • Ge signal samtidigt
  • Ge signal lite innan
  • Generalisera
  • Vänta på signal
  • Blanda med andra beteenden på signal

Efter att vi kört igenom det på fyra beteenden så förstod mina hundar konceptet, och proceduren går snabbare och snabbare för varje gång.

Konceptet heter “hålla ett föremål i munnen”. Vilket föremål som helst.

Vilka koncept jobbar du med i din hundträning? Ge gärna exempel!

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.