fbpx

Meningslösa trick? Ja tack!

Jag jobbar en hel del med problemhundar. Jag har haft en själv. Nu är “problemhund” inte ett ord jag är särskilt bekväm med, det uttrycker att själva hunden är ett problem när det snarare är så att det uppstår problem mellan hunden och vissa företeelser i omgivningen, men det är ett litet ord för ett stort begrepp och det får helt enkelt göra sitt jobb såhär i inledningen av ett blogginlägg.

Det här ska handla om trick, lättsamma saker som inte har några kopplingar till de stora sår i själen man dras med när man lever med en hund som har rejäla svårigheter. Trick är kul! (Genom sammanbitna käkar.)

U: -Kom igen. Det är en targethand. Du älskar target. Jag vill verkligen att du hoppar ner…NU!
F: -Yeah right. Du försöker lura mig. Det är ett trick.

Det här är allvarliga saker

Och det är precis det som är poängen… Jag la åratal på att bli en tillräckligt bra tränare för att kunna hjälpa min hund att må bättre, jag la upp träning, utbildade mig, hämtade hjälp från alla håll och kanter – och han blev bättre. Men den stora skillnaden kom först när jag slutade tänka problemlösning!

Allt vi gjorde var så viktigt. All träning måste leda någonstans, varenda promenad var en chans att han skulle bli bättre – eller en risk att han skulle bli värre. Det tar över hela ens liv. Var finns glädjen? Och utan glädje – som inte är kopplad till prestation, till att han blivit “bättre” – hur ska vi då komma loss ur några problem?

Jag tränade massor med Fargo, och mycket av det går under det vi brukar kategorisera som “trick”. De såg säkert fåniga ut många av dem, men frågade man mig så kunde jag säga vad de var till för. De var för avslappning, stressreducering, kroppskontroll, impulskontroll, deeskalering av hot, nödutgångar ur svåra situationer, osv. Och visst var de var roliga att träna, och han fick en massa belöningar, och han var en superduktig hund som lärde sig nästan vad som helst på nolltid. Men jag garanterar att han visste att det fortfarande var viktigt. Det fanns alltid allvar i botten – problem är allvarliga saker!

Meningslösa trick

Den pressen är inte nyttig, särskilt inte för extra känsliga hundar som “problemhundar” ofta är. Det är inte nyttigt för oss människor heller, det bara bekräftar hur STORA problemen är: de tar ju upp hela livet, allt vi gör handlar om det. Självuppfyllande sanning.

Det här är anledningen till att jag tycker att totalt meningslös träning är något av det bästa som finns. Totalt meningslösa trick.
– Varför ska hunden kunna peka på en bok?
– Vet inte… Det bara blev så.
Fullträff! Trick man tränar enbart för glädjen att hitta på något kul tillsammans. De ska inte användas till något annat, de ska inte hjälpa oss med något, de ska inte leda till högre poäng i någon tävling – det är bara något vi gör. Här och nu, du och jag, vi har kul tillsammans!

U: – Eh, whatever. Så viktigt var det faktiskt inte. Bara du lovar att inte ramla ner.
F: – Have some faith, tvåbening, Ramla ner? Jag? Jag har koll på klumepedunstassarna!

Tänk inte på rosa elefanter!

Men nu blir det ju lite lurigt… Att ha kravlöst kul och släppa alla tankar på problem och lösningar? Det löser upp en massa problem! Men bara om man inte gör det för att lösa problem. Då blir det plötsligt press i situationen igen. Hur i hela…?

Skit samma! Tänk inte för mycket på det! Tänk inte på det alls, faktiskt. Det här är inte något man logikar sig igenom, bara släpp det och dansa lite samba. Ja, jag vet att det inte var ett riktigt ord. Nej, jag vet inte hur man dansar samba. Men vi gör nånting och så ser vi vad som händer.

Det är ju ändå inte så noga, det ska ju inte bli något allvarligt av den här träningen i alla fall.

F: – Ser du? Nemas Problemas! Slappna av och lev lite, tvåbening!

Häng med på vår utmaning!

För att främja just “kravlös träning bara på kul” så startar vi en utmaningsgrupp på FB. Där hittar du en massa kul utmaningar om du scrollar lite!

Helt gratis att vara med, det enda vi vill är att du tar det helt och hållet på kul. Kravlöst. Här och nu, du och din hund, ha roligt ihop och skit i om ni inte kan dansa samba. Gör det ändå – på ert vis.

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

1 kommentar

  1. Lilly

    Håller med så himla mycket! Risken med att tänka för mycket på problemlösning och att alltid ha Det Stora Målet i bakhuvudet kan också bli att man till slut bara planerar och inte GÖR. Den fällan hamnar jag själv då och då. Att man tänker så mycket att man inte får tummen ur… TACK för bra blogginlägg ❤

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.