Vi har ju pratat en hel del den här veckan om belöningar, vad de är och inte är, och hur olika belöningar kan användas på olika sätt. Ibland är vi ute efter en viss effekt, och då kan det vara värt att välja belöning med omsorg – för det mesta ska våra belöningar inte bara belöna det föregående beteendet, utan även sätta hunden i rätt läge för att utföra nästa belöningsbara beteende.
Varför belönar vi hunden?
Tillbaka till grunden ett ögonblick. Vi belönar egentligen inte hunden – vi belönar beteenden. Och ska vi vara petiga så handlar det om att vi förstärker beteenden. I vardagsprat använder vi ordet “belönar” istället för förstärker, det är lite lättare. Vad det betyder är att när hunden gör ett beteende vi vill ska bli starkare så ser vi till att det beteendet leder till en belöning för hunden. Ni vet, så den vill göra MER av det där jag gillar! Har du stött på termen “positiv förstärkning”? Det är precis det vi pysslar med.
När vi “belönar hunden ” så vill vi alltså förstärka vissa beteenden – det är huvudsyftet.
Här på Hund Helt Enkelt sysslar vi bara med belöningsbaserad träning. Det kanske låter väldigt självklart? Men det är en sån där sak igen som är enkel, men inte alltid lätt. Som både Åsa och jag har tagit upp flera vinklar av nu så är belöningar inte något statiskt, vi kan inte ha en ficka full med belöningar – däremot kan vi ha en ficka full med godis och tro att den är full med belöningar. Och det är i den förvirringen många problem uppstår.

Vad gör jag när mina belöningar inte fungerar längre!? När de inte räcker till?
Redan i formuleringen av den frågan har vi gått vilse och kommer att få det svårt att hitta en lösning. Det handlar inte om att belöningarna inte fungerar, det handlar om att det vi trodde var en belöning inte är det. Vi fastnar på saker och föreställningar om hur något “ska vara”.
– Du ska gå fot med kontakt nu för då får du din boll, du älskar din boll så varför är du på andra sidan planen och äter kaninbajs!?
– Va? För att det är kaninbajset som är belöning i den här situationen såklart?
För den som vill vara en belöningsbaserad hundtränare finns det två saker som är ovärderliga. Det ena är att ha massor med olika belöningar! Olika typer av belöningar, olika belöningar av de olika typerna, belöningar som gasar på och belöningar som varvar ner, belöningar som är snabba, sköna, roliga, allt! Och det andra är att faktiskt förstå belöningarna. Vad är det som gör att de här belöningarna funkar likadant, vad är det som skiljer andra åt, vad finns det som påverkar när det här är en belöning och inte, på vilka platser är det där en belöning, osv.
För utan dem står vi bara där och ser hunden äta kaninbajs…

Det är alltid hunden som bestämmer vad som är en belöning
Kändes det bra att det bara var två saker? Lagom mycket att hantera och komma ihåg?
Finfint, då är du redo för sak numero tre! Eller egentligen numero ett, både för att jag smygnämnde det först och för att det faktiskt är en förutsättning för de andra två: ett öppet sinne. Det är inte vi som ska uppleva belöningen, det är hunden. Det spelar ingen roll vad jag “vet” om hunden visar att det inte stämmer, just här, just idag, av någon anledning. Det är hunden som är belöningsexperten!
Med ett öppet sinne kan vi märka när vad vi trodde var en sak i själva verket var en annan, istället för att bli frustrerade och irriterade. Vad vi kan göra är att samla data och försöka förstå så mycket vi bara kan – för att göra det är Åsas utmärkta belöningsbarometer ett nyttigt verktyg, helt gratis att ladda ner från vår sida – och alltid vara öppna för att vi har fått en aning om vad hunden upplever men vi vet inte.
Med mer kunskap får vi bättre förståelse. Med bättre förståelse kan vi välja våra belöningar klokare. Väljer vi våra belöningar klokt fungerar de som vi tänkt. Easy-peasy! (Men återigen – inte alltid helt lätt att genomföra…vi vet.) Vill du ha mer kunskap?

Hundflix
Ett abonnemang för hundkurser. Hundflix!
Bli medlem hos oss och få tillgång till alla våra onlinekurser och föreläsningar! Titta när du vill och så mycket du vill för en fast månads, halvårs, eller helårskostnad.
Just nu ligger över 50 kurser och föreläsningar och väntar på dig – och fler kommer varje månad!
D…
Vill vi veta så berättar hunden för oss hur det ligger till.
Titta på kroppsspråket – uppskattar hunden belöningen? Blev den glad? Vi jobbar med glädje, det är viktigt.
Och ännu viktigare – upprepar hunden beteendet som ledde till belöningen? Hur villigt? Det berättar egentligen mer för oss än vår tolkning av hundens känslor. En hund upprepar det som den tror kommer att löna sig mest i varje given situation. Simple as that.

0 kommentarer