fbpx

Använd trix för att lära dig och hunden om inlärning!

Veckan som följer blir det trix och trams och inlärning och annat kul. Förra veckan pratade vi belöningar – denna veckan blir fokus på vad hunden kan göra för sina belöningar. Inlärning helt enkelt!

“Jag behöver inte lära mig något. Jag kan allt redan.”

Vad är trix?

Som jag ser det – ALLT vi lär våra hundar är trix. Hunden vet ju inte om trixet är för vardag, tävling, eller för att roa grannbarnen. Vissa trix heter “gå fint i koppel”. Andra heter “apportering med dirigering”. Det som skiljer dem åt (förutom det uppenbara, att det är olika beteenden) är i vilken miljö, med vilka störningar, och med vilka hjälper vi vill att trixet ska fungera.
Ett vardagstrix behöver mycket generalisering och överträning för att kunna utföras i många olika miljöer och klara en massa störning, men å andra sidan får vi visa och stötta och hjälpa hur mycket som helst.
Ett tävlingstrix behöver fungera utan så mycket hjälp från vår sida, men i en ganska begränsad situation där vi på förhand kan förutse och träna de flesta störningarna.
Och är det bara grannens ungar som ska bli imponerade – då är det upp till dig hur trixet ska se ut.

Men är det inte skillnad på “fostran” och “träning”?

Jag vet att detta är något av en het potatis, men jag säger ett bestämt NEJ på den frågan. Beteenden är beteenden och inlärning fungerar likadant oavsett om vi pratar vardag eller “på skoj”. Överhuvudtaget har ordet “fostran” blivit lite förgiftat för mig, eftersom jag ofta hört det i samband med råd om obehag för hunden.
Jag har funderat över var skillnaden skulle vara – och har kommit fram till att “fostran” ofta används när hunden ska läras LÅTA BLI att göra saker. Inte hoppa. Inte dra i kopplet. Inte skita i inkallningen. Inte stjäla. Då hamnar vi ofta att OM hunden gör “det förbjudna” så måste detta straffas, tydligt och konsekvent.
Hela mitt träningstänk går ut på att lära hunden att GÖRA saker. Vad ska den göra istället? Inte hoppa = trixet heter “sugkoppar under tassarna”. Inte dra i kopplet = trixet heter “följsamhet” och “silky leash”. Inte skita i inkallningen = trixet heter “lämna störning, full fest hos matte”. Inte stjäla = trixet heter “självkontroll”.

Jag vet att det finns gott om folk som tänker annorlunda. Så här tänker jag, och det står jag för till 100%.

Mina dogs kan vara lösa för det mesta. Trixet heter “håll koll på matte och följ henne”.

Trix är roligt!

Anledningen till att denna veckan handlar om “idiot-trix”, alltså sådant som är kul men absolut inte nödvändigt, är att det plockar fram det bästa hos oss som hundtränare. När vi inte jobbar med “viktiga” saker (och vad som anses vara viktigt skiljer från person till person) så är vi mer avslappnade i träningen. Vågar testa mer. Vågar göra fel. Skrattar mer.
Genom trixträningen så lär man sig lära – både hund och tränare. Vi tränar på struktur i träningen, timing, bra belöningar, att höja kraven lagom fort, och att ge information till hunden på ett sätt som den förstår. Hunden tränar på att våga, testa, upprepa, bli uthållig, förstå vad vi menar. Genom trixen kan vi träna signalkontroll och kedjor. Vi kan lägga på störningar och träna i olika miljöer. Och vi kan göra det med en klackspark för so what om det inte funkar?
Och vad ni kommer att märka är att de där trixen de sitter som berget. Och dessutom är de förknippade med en massa glad-känslor!

Under veckan

kommer ni att få ett trix om dagen. Nonsens-trix, onödiga trix. Men vi väljer ändå med lite tanke – inga trix kommer att vara farliga att utföra, och varje trix ger något lite extra. Kanske smidighet, styrka, kroppskontroll, uthållighet, självförtroende? Det låter väl som bra grejer?
Vi visar hur våra hundar utför det, och hur vi har lärt in det. Det kommer att bli olika träningsmetoder – därför att vi är olika personer och har olika hundar.

“Jag är typ jättesöt. Faktiskt. Och jag förtjänar verkligen den där köttbullen. Så det så. För jag svälter. Får aldrig någon mat, typ nånsin…”

Redan imorgon kommer första trixet! Signerat Ulrika. Jag är nyfiken.


Håll svansarna viftande!
/Åsa

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.