fbpx

Money makes the world go round…

Och belöningar makes hunden snurra.

Och buga, backa, hoppa, stå på bakbenen, och det mesta annat som går att komma på. Dagens belöningstema är det vanligaste, och ofta – men inte alltid – enklaste: godis!

Fargo: “Ge. Hit. Köttbullen. NU!”

Godiset är vår valuta i hundträningen, som regel. Och precis som med pengar är det ju jäkligt roligt att spendera! Jag vet inte hur det är med er (men jag antar ganska friskt ? ) men jag själv älskar att ge min hund godis. Dels för att han blir glad, och dels för att jag själv har gjort kopplingen att godis = rätt, precis som han gjort. Och jag blir ju glad när han gör rätt, det var ju min plan! Och han blir glad(are) för att jag blir glad(are), och så fortsätter det. Go round var det, ja…

Värdet av pengar – eh, jag menar godis

Så godis har en självklar plats i hundträningen såklart. Men kanske lite för självklar ibland? För när vi väl har använt godis för att “betala” hunden för ett beteende, då låter vi lätt hela vår undermetvetna bild av begreppet pengar följa med in i både den specifika situationen och den generella träningen. Vi var ju överens om priset, en halv köttbulle för ett buga, varför duger det inte nu!? Kanske för att en krona må alltid vara en krona, men en köttbulle är faktiskt inte alltid en belöning. Vad som är en belöning är upp till den som ska ta emot den, och mår man illa, är proppmätt, eller precis har trampat på en spik är kanske köttbullar inte så mycket värda just då. Just det att det är upp till hunden vad som är en belöning och inte är svårt att hålla i fokus när godiset blir slentrian, när det blir lite för likt pengar.

Midori: “Kommer du här med en bit frolic… Din snåla j*#&%!”

Hundträning ska aldrig kännas som ett kassaband, blip-klirr, blip-klirr, blip-klirr… Då har man hamnat lite snett och det kommer att märkas på resultatet. Ta för vana att inte bara betala, utan se vad du får i växel (det här var en mycket enklare liknelse på den tiden vi betalade saker med sedlar och mynt, tant känner sig plötsligt lite på ålderns höst här med dessa förnicklade chipkort och swishande telefoner): vad är hundens respons på godiset? Ger han dig glädje tillbaka? Då är ni på rätt väg! Håll ett öga på glädjen, får du för lite tillbaka är värdet av “pengarna” inte vad du trodde.

Alla hundar älskar godis!

Nej, det gör de faktiskt inte. Men alla hundar som äter utan smärta kan lära sig älska godis. Min förra hund var inte ett dugg motiverad av godis, han åt tillräckligt med mat för att hålla sig vid liv men utan någon större entusiasm. Att han skulle snurra för att få en köttbulle var helt meningslöst för honom!

Men grejen med godis är att det är så väldigt praktiskt! Det är lätt att ha många små godisbitar redo och det går snabbt att ge och bli klar med belöningen så vi är redo för nästa repetition. Ska man belöna med en kamptrasa, kastad boll eller liknande, då tar det förhållandevis massor med tid. Så nog hade det varit väldigt, väldigt bra om han kunde belönas med godis…

Grejen vi ofta glömmer med godisbelöningar är att äta är ett beteende. Och påverkar beteenden är ju precis vad vi gör när vi tränar våra hundar. Hm. Det känns som den här tanken är på väg någonstans… Kanske kan man träna hunden att äta godis? Jajemensan! Det enda vi behöver är något annat som gör hunden glad, och använda det som belöning för att ta emot godis. (Och blir din hund aldrig glad för någonting, då finns det andra problem att lösa först än att han inte motiveras av godis i träning.) Så vi började med targetträning, bara han tittade åt en godis så åkte kamptrasan fram och vi hade party. Det dröjde inte länge innan han gick fram till godisar och petade på dem, och sedan tog dem i munnen. Det tog desto längre innan han slutade spotta ut dem för att ta sin “riktiga belöning”, faktiskt långt efter han blev ordentligt glad av att få en godis började han svälja dem också. Men det var väl spenderad tid, för sedan fungerade godis som en – väldigt, väldigt praktisk – belöning bland många i vår träning och vardag i resten av hans liv. Och längs vägen hade vi fantastiskt roligt!

Fargo: “Insert godis här please!”

Med min nuvarande hund Totoro har jag motsatt problem. Risken är stor att han en dag dödar mig för att få tag på den där knäckebrödsbiten jag har i handen istället för att stoppa den i hans mun där den hör hemma! Nya utmaningar, nya chanser att utvecklas – och ha fantastiskt roligt längs vägen.

En sak vi lägger mycket tid på, jag och Totoro, är att lägga goda grunder De är så ofantligt värdefulla och tränar man på rätt sätt är det dessutom riktigt kul! Hur kul? Såhär kul!


Se bara till att du har massor med värdefullt godis redo…
/Ulrika

Du kanske också gillar…

Krånglande belöningar

Det här blir - har jag tänkt när jag börjar skriva den - en kort och enkel blogg idag. Belöningar är livet, de är...

Lek är kul!

Finns det något roligare än att leka med hunden? Nä. OK, det var veckans blogg! Vi ses nästa måndag....

Party on!

På onsdag fyller Hund Helt Enkelt två månader. Bara två månader! OJ vad vi har hunnit med under den tiden! Det känns...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.