fbpx

Åsa: Kelpie-delen av Hund Helt Enkelt

Åsa kallade mig en cane corso, så då borde jag väl ge igen och kalla henne en kelpie? Men grejen är ju… Hon är något på spåren alltså! Både när det gäller mig och mina tendenser att bröta rakt fram samtidigt som jag försöker undvika att trampa på några myror, men även om vi vänder på det och ser Åsa som en kelpie. Och det är en grej med henne jag märkte tidigt: hon är något på spåren, så gott som alltid. Jag vet sällan riktigt vart hon är på väg eller varför, men det lönar sig att hänga på – för hon är, som sagt, något på spåren!

Åsa the kelpie

Ur kelpiens rasbeskrivning: Typiskt är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet, vakenhet och samarbetsförmåga. Det är Åsa. Jag har aldrig träffat någon som kan hitta vägar framåt som hon kan, som kan se möjligheterna i allt och alla och knyta samman det som behövs till en fungerande enhet.

Har hittat något kul! Häng på!

Åsa är fokuserad, strukturerad och målmedveten – egenskaper jag totalt saknar – men kan också konsten att använda detta för att få andra med sig. Samla ihop flocken och sätta en riktning. Det är inte “my way or the highway”, Åsa är inte ego: hon är bra på att hitta den bästa vägen framåt. Hon är också outtröttligt positiv! I ur som skur, flytta på er eller häng med för Åsa är på väg.

Gasa!

Förutom att hon är en fantastisk tränare, begåvad författare, underbar fotograf, genomtrevlig person och allmänt en höjdare att vara med finns det en sak som gör att jag verkligen ser fram emot vårt samarbete i Hund Helt Enkelt, och det är hennes övertygelse om att det går att göra lite – eller mycket – till. Vi behöver inte begränsa oss, vi behöver inte nöja oss, det behöver inte vara nog. Hennes atuomatiska respons på saker verkar vara “Ja! Det gör vi!”

Lets’s get this party started! Var är alla? Vänta…är det rätt adress? Äh, skit samma!

Men, så otroligt viktigt, det matchas alltid med ett mått allvar. Vi ska inte bara göra något, vi ska göra det bra! Det är inte nog att drömma, drömmar är frön till konkreta planer. Jag har under de år jag känt Åsa aldrig kört en idé förbi henne utan att direkt mötas av entusiasm och intresse och det är faktiskt helt unikt. Hon är inte på något sätt ansvarslöst positiv utan det handlar om en outsinlig förmåga att se möjligheter. Och finns det inga möjligheter ser hon till att skapa dem!

Jamen det kan vi lösa!

Detsamma går igen i hundträningen. Om du kommer till Åsa och säger att du vill lära din hund att flyga så kommer du – efter att hon kollat av att det verkligen är vad du vill? – att få en träningsplan att följa med ett konkret definierat och uppnåeligt målbeteende som du kommer att lyckas med om du följer den. Tanken “det har ingen annan gjort förut” kommer inte ens att slå henne. (Och om någon annan tänkte det och påpekade det för henne skulle hon bara tycka det vore roligt att vara först.) Är det rättvist mot hunden och du är villig att göra jobbet, då kommer Åsa att visa dig vägen. Och, ni kommer att ha jäkligt roligt längs vägen.

Det kommer vi också att ha. Helt enkelt.

Du kanske också gillar…

Vår? Suck…

Jag måste börja med att säga att jag faktiskt - egentligen - gillar våren. Jag älskar att det blir ljust igen, värmen...

20 mål för 2020

Det är lätt att bara springa på från en händelse till nästa - speciellt om man har mycket igång. Runt nyår brukar jag...

Ringar på vattnet

För tio dagar sedan förlorade jag min vän. Min ledslagerska, min träningskompis, min sängvärmare. Min Mårran. Det gick...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.