fbpx

Your mission…

Den här veckan ska du få ett uppdrag av mig. För vissa av er är det litet, för andra stort. Jag tror att det är intressant oavsett, och jag VET att det är nyttigt!

The Mission

Uppdraget ser ut så här:

  1. Hitta en hundtränare att samarbeta med. Du kan välja en träningskompis som du känner sedan innan. Eller – roligare och intressantare – en hundtränare som du INTE känner sedan innan.
  2. Spela in en kort träningsfilm på något som du vill ha feedback på. Skicka till din träningskompis UTAN egna kommentarer – filmerna ska ses så utan förutfattade meningar som möjligt!
  3. Ge feedback på träningsfilmen med enbart bra saker. Din feedback bör vara konkret och tydlig. Den kan gälla både förare och hund, eller båda samtidigt. Exempel: “Jättesnyggt läggande vid 1.53, rakt och snabbt.” “Ditt kroppsspråk i fria följet är avslappnat och det ser harmoniskt ut speciellt i vänstersvängarna.”

Uppdraget är alltså att observera och leta “rätt”, och sedan beskriva för träningskompisen exakt vad som gör att du gillar det du ser. Du ska inte peka ut vad som kan bli bättre, inte heller ge träningstips. Det kan ni komma överens om att göra i ett senare skede, om ni vill, men det är inte vad uppdraget handlar om.

Impossible?

Det här är alltså ett uppdrag som består av att observera, att leta efter bra saker, och att konkretisera i sitt huvud VARFÖR de är bra. Det handlar också om att släppa “hur kan vi göra det bättre”-tankarna, åtminstone en liten stund. Att förbehållslöst få berätta för någon annan vad man tycker är bra i deras träning, och själv få höra vad man faktiskt kan vara både nöjd med och stolt över. Inget “men…”.

Det ÄR svårt. De flesta av oss är väldigt vana vid att leta efter saker som kan bli bättre. Speciellt hos os själva – detta uppdraget är tio gånger så svårt om man gör den på sin egen träningsfilm… Det är dessutom svårt att verkligen pinpointa VAD som är bra, och VARFÖR man gillar det man ser. Men det blir enklare med träning!

Jag gissar också att det kan vara svårt att ta emot beröm ibland, för vissa av oss. Speciellt om personen lyfter något där vi själva tycker lite annorlunda! Men det är nyttigt att höra att vi ser saker på olika sätt. Vi har ofta olika referensramar, och vi gillar olika typer av hundar och utföranden. Ibland börjar vi ta saker för givna med vår egen hund och det är bra att bli påmind om att någon annan verkligen beundrar just den biten som vi själva vant oss vid att den bara funkar.

Så uppdraget kan vara svårt på olika sätt. Men OMÖJLIGT är det inte. Tvärt om! Precis som the A-team klarar uppdrag efter uppdrag kommer du att klara detta. Om du vill.

Uppdrag: fånga kaninen! Check på den.

Varför?

Det är enkelt: det du tänker på växer. Om du tänker på det som blivit fel så växer felen. Om du tänker på det som blivit bra så växer de bra sakerna. Vad vill du ska växa? (Retorisk fråga – du vill att BRA SAKER ska växa!)

Där behöver vi träna oss. Vi är generellt duktiga på att se fel men dåliga på att se bra saker, och då behöver vi öva oss så att vi blir bättre på att se, beskriva, och berätta om bra saker! Det man träna på blir man bättre på, lustigt hur det fungerar…?

Och där finns en aspekt till: samarbete mellan hundtränare. Att fyra ögon ser mer än två är en klyscha, men det är fortfarande sant! Bra träningskompisar är guld. Ta den här chansen att skaffa några nya. Vad har du att förlora?

Berätta gärna!

Om du antar uppdraget får du hemskt gärna berätta hur det gick! Enklast är att tagga @Hundheltenkelt på Instagram eller FB, eller skicka ett pm eller mail till oss.

Och givetvis: går det åt skogen så kommer vi att förneka all kännedom om uppdraget. ?

Och läser du det här i efterhand kan du alltid haka på allt galet vi gör i vårt medlemskap!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.