fbpx

Grundträning för hund och förare

Jag har köpt hus två gånger i mitt liv. Att hitta rätt hus tar tid och letande, och jag och min man har tittat på MÅNGA hus. Vi har kompromissat med mycket (vårt första hus var inte inflyttningsbart förren efter 6 månader, vi bodde i en husvagn medans vi renoverade) men en sak har alltid varit viktig. En bra grund.

Hus kan ha MÅNGA fel i grunden. Och grejen är den att om de inte åtgärdas så leder de till en massa andra fel i hela huset! Fukt leder till mögel. Sättningar leder till sneda golv och försvagade väggar.

“Matte, jag tror vi har ett grundläggande problem med det här huset…”

Vad är grundträning?

Samma sak när vi tränar hund. Om där är problem i grundträningen så får vi problem hela vägen! Det vet du, det har du hört från typ alla instruktörer. “Grundträningen är superviktig!” Men vad är egentligen grundträning då?

Givetvis får du olika svar beroende på vem du frågar. Men RÄTT svar får du från mig, så klart. (Skojar – det finns inget “rätt svar”. Men jag ger min variant!)

Jag tänker grundträning i tre steg: relation – förmågor – färdigheter. De kommer inte på linje efter varandra utan sker liksom parallellt och invävt i träningen hela tiden. Som jag ser det så är en bra relation en förutsättning för träning överhuvudtaget, och förmågan påverkar hur färdigheten ser ut. Snabbgenomgång:

  • Relation: hundens basbehov är tillgodosedda, den känner sig trygg, motiverad och nyfiken.
  • Förmåga: handlar mer om HUR hunden gör saker än vad den faktiskt gör. Förmågan att stänga ute störningar, förmågan att reagera snabbt på signaler, förmågan att fokusera längre tid, och så klart kondition och muskelträning – förmågan att använda sin kropp fullt ut. Förmågan att använda en kroppsdel i taget, förmågan att balansera, förmågan att vara stilla.
  • Färdigheter: är VAD hunden gör. Moment, trix, tydligt ramade beteendekedjor.

Inkallning som moment i startklass handlar om att hunden sitter kvar medans föraren går ut 15 meter, och sedan kommer och sätter sig vid förarens vänstra sida när hen kallar. Om relationen brister får vi ingen glädje i momentet. Hunden behöver förmågan att vara stilla trots att föraren går, förmågan att springa snabbt och ta i, förmågan att styra sin kropp i ingången. Färdigheterna är sitt, stanna, lyssna på signal, spring, sväng runt, sitt, kedja ihop.

Om någon av de här grundbitarna brister så blir inte inkallningen så bra som den skulle kunna bli. Dessutom är problemet genomgående även i andra delar i träningen! Om förmågan att “vara stilla och vänta på signal” inte är genomtränad får du en hund som tjuvstartar ofta eller bryter sin stadga för tidigt, oavsett moment. Om grundfärdigheten “sitt” inte fungerar så återkommer det problemet om och om igen (det är till exempel väldigt många sitt på en rallybana…).

Förmågan att starta snabbt, ta i, och sikta framåt – agilityträning på grundnivå.

Grundträning för föraren

Vi pratar oftast om hundens träning. Förarens träning då? En väl grundtränad förare kan till exempel:

  • Stänga ute störning
  • Fokusera på enbart sin hund under passet
  • Observera hunden och tajma med en belöningssignal exakt när hunden gör rätt
  • Belöna på lämpligt sätt beroende på hund och aktivitet
  • Belöna med både höger och vänster hand
  • Hålla längden på passen lagom
  • Höja eller sänka kriterier efter behov
  • Läsa hunden rätt
  • Vara medveten om sin egen kropp – använda de kroppssignaler man tänkt sig och inga andra

Och innan något av detta fungerar så behöver relationen till både hund och eventuell annan tvåbening på plats vara bra. En förare behöver också vara trygg, motiverad och nyfiken!

När vi agerar av rädsla att göra fel, rädsla att bli utskrattad, rädsla att hunden gör något jobbigt eller pinsamt, rädsla att inte få vara med och tillhöra gruppen (mycket starkt för många människor!) – så mår vi dåligt och gör konstiga saker. Vad betyder detta? Steg ett i din träning: fixa din träningsmiljö så du och hunden trivs, och långsiktigt – jobba med de eventuella tankefällor som förstör din träningsglädje.

Det kan också handla om att andra människor beter sig som idioter. Du behöver inte idioter i ditt liv. Jag vet, det låter som texten på en billig t-shirt, men det är sant. Trevliga personer som agerar idiotiskt av okunskap eller oförståelse kan man oftast prata med. Genuint otrevliga personer får vara otrevliga utan dig – undvik.

Eller skicka en stor och livsfarlig hund efter de otrevliga personerna. (Nej, gör inte det. Men det är ibland trevligt att dagdrömma om!) Totoro, djupt förnärmad: “Jag vill bara pussas lite! Och då måste jag ju se till att folk ligger still!”

Sorry, gled ifrån ämnet en smula. Men det jag ville få fram var att den absoluta grunden – trygghet, motivation och nyfikenhet – kan vi liksom inte mecka med. Den MÅSTE finnas, för både fyrbening och tvåbening.

Träna grunder hela hundens liv!

Vissa av de grunder vi bygger med våra hundar går tvärs emot deras personlighet.

Har jag någon gång nämnt att Kelpan har lite problem med stadgan? (Det har hänt…) Hon är inte en hund som naturligt är stilla typ någonsin. Därför grundtränar vi stadga dagligen. Under promenader, när vi leker, i alla möjliga situationer utanför våra träningspass. Däremot tränar vi väldigt sällan förmågan att fokusera och stänga ute störningar, det har hon redan naturligt. Valle är tvärtom – han har noll och inga problem med stadga, men behöver ständigt träna sin förmåga att koncentrera sig på mig och inte allt annat.

Och jag som förare tränar på mina mekaniska färdigheter – få fram en leksak, stoppa undan en leksak, vara stilla innan belöningssignalen, förbättra min timing, förbättra min observationsförmåga, hålla på mina kriterier, använda båda händerna. Ju mindre jag behöver fundera över vad JAG gör – ju mer kan jag fundera över vad HUNDEN gör.

Ju mer jag kan träna på grundläggande förmågor/färdigheter utanför de moment som känns viktiga för mig, ju bättre är det. Jag slipper slita på, och riskera en dålig känsla i, momenten. Samtidigt får min hund en allsidig träning på den förmågan/färdigheten som behöver tränas. Win för alla!

Grundträning är aldrig färdig. Den återkommer ständigt. Mina hundar är 6 och 9 år gamla och väl genomtränade, och vi tränar fortfarande 70% grunder. Därför att när grunderna sitter så är resten enkelt! Vill jag lära Midori ett nytt trick? Med största sannolikhet har vi redan grunder färdiga som jag kan sätta ihop på ett nytt sätt. Plättlätt!

“Jag kan allt. Faktiskt.”

Så slutligen: Vill du bli grym på grundträning – och mer?

Slå en koll på vår hundtränarsatsning. Från grundträning till konceptträning, med allt du behöver däremellan.

Och vi lovar att se till att din träningsmiljö tillsammans med oss gör både dig och din hund trygga, motiverade och nyfikna. Om vi beter oss som idioter går det bra att hämta Totoro och släppa lös honom riktad mot oss med kommandot “mosa”…

Hann du inte med? Bli medlem till nästa chans!

Du kanske också gillar…

Vad är syftet med träningspasset?

Vad är syftet med träningspasset?

Det är många saker som behöver byggas för att få en både hållbar och högpresterande tävlingshund. Att klämma in ALLT i...

We are the Champions!

Igår tävlade vi, idag firar vi! Lite avslagna, lite dagen efter, men väldigt nöjda. Rocket är freestylechampion! "Ja...

Ensam är inte stark.

För andra gången i mitt hundliv siktar jag högt tävlingsmässigt. Förra gången var 12 år sedan, då jag valde Valle för...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.