fbpx

Frivillig hantering

Det finns saker vi måste göra med/mot våra hundar, där de helt enkelt bara måste stå ut – men det finns betydligt fler saker där vi som kultur övertygat oss själva att makt och tvång är det självklara utan att det faktiskt är det. Hantering är ett bra exempel på detta, onödigt tvång som anses självklart nödvändigt.

Stort tack till Elin för gästbloggen om veterinärbesök! Vi spinner vidare lite på det idag och tittar mer på träningsdelen. Hantering, vare sig av veterinär eller av sin egen människa, handlar ofta om att ta ifrån hunden rätten till sin egen kropp. Men det behöver inte vara så! Med väldigt rolig träning kan vi ge hunden kontrollen över vad som händer och ändå få nödvändiga saker gjorda.

Magiskt va?

Filmen ovan är gammal. Kvaliteten är usel, tekniken är sådär, och hunden har lämnat mig. Men det här är mindre än en vecka sedan jag första gången hörde talas om frivillig hantering. Vi leker veterinärbesök med vad jag råkar ha hemma, bland annat en spik som “spruta”. Både Fnatte och jag är fascinerade…

Bucket Game

Min första kontakt med frivillig hantering var Chirag Patels “Bucket Game”, och det var något helt fantastiskt för mig. Inte bara att hunden får bli delaktig i – till och med ta kontrollen över – saker som kloklippning och tandborstning, utan ännu mer att hunden får ett nytt sätt att kommunicera med mig. Känslan av kontakt var obeskrivlig…

Bucket game går i korthet ut på att lära hunden titta på en “bucket” (en behållare med godis) som tecken för ja, varsågod att göra något med min kropp och titta bort för nej, jag behöver en paus. Ni är säkert många som tänker varianter av “men min hund hatar kloklippning/hårborstning/ta tempen, han kommer aldrig att säga ja!”, det var vad jag trodde också. Men upplevelsen tycks lika magisk för hundarna som den är för oss, när de förstår att de kan säga nej blir det mesta roligt som tidigare varit jobbigt.

Fnatte fick lära sig att ta på sig en munkorg som ja hos veterinären, och ta av sig den som nej. Det är en väldigt tydlig nejsignal för veterinären också, vi behöver inte tolka eller insistera på att hunden ska få en paus. ?

Det finns veterinärer – som Elin! – som har utbildat sig inom Fear Free eller liknande. Det är väl värt att hitta en sådan. Men de flesta veterinärer vill inte vara hemska monster mot hundar! De går att prata med, även om din veterinär aldrig hört talas om frivillig hantering tidigare. Det är bättre för alla, även människorna, att hunden får en relativt trevlig upplevelse.

Startknapp

Numera använder jag sällan just Bucket Game utan tänker mer startknapp enligt Animals in control-modellen. Med den kommer hundens kontroll in ännu tidigare i processen, jag bestämmer inte vilka beteenden som betyder ja och nej utan han hittar själv sina beteenden. Det blir mindre stelt och ännu roligare till och med.

Dessutom har det blivit alltmer av ett bakomliggande system i allt vi gör. Hanteringsträningen för hunden blev språkträningen för matte, vi måste tex inte alls träna lydnad idag om min hund säger nej… Inte för att min hund hatar lydnadsträningen men för att just här och nu kanske han känner att det vore roligare att köra lite agility eller nose work. Jamen varför inte?

Det är väldigt få saker vi måste här i världen. De viktiga måstena behöver inte trängas med saker vi kan lösa genom samarbete och kommunikation. Det kan ta lite längre tid att göra vissa saker i början, men det är dels värt det och vi tjänar in effektiviteten i längden.

Dessutom är det få saker som fungerar så bra mot rädsla som upplevelsen av kontroll. Min unghund (ca 9 månader) blev rädd när jag skulle massera ett ont knä. Apparaten morrade och attackerade matte! Han flydde till andra sidan rummet och skällde ut oss båda två. Tyvärr riggade jag inte kameran direkt så det här är någon minut in i träningen. När Totoro lyfte en tass lyfte jag apparaten, det var allt som behövdes. Han blev nyfiken istället för rädd, spännande apparat som gör som man säger!

Glöm knät matte, den här grejen är min nu!

Det här är både en specifik teknik för att sköta just hanteringen, men det är också en generell syn på hundens deltagande i allt vi vill göra. Det genomsyrar allt vi gör, kolla gärna in alla våra kurser i prenumerationserbjudandet!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.