Publicerad Lämna en kommentar

Fototips nr 2: checklista på fem punkter

När vi har hunden på bra humör och belöningarna på plats så brukar jag hålla fem enkla punkter i huvudet.

Perspektiv

Kom ner på ögonhöjd med hunden. Ja, det betyder att du ibland ligger på mage. Du kan självklart ta bilder snett uppifrån eller snett nerifrån också, men för ett porträtt med riktigt bra kontakt är det inget som slår ögonhöjd.

Att ha kameran i ögonhöjd ger mer ovanliga bilder där hunden känns nära och kontakten är stark.

Bakgrund

Slå en blick bakom hunden. Hur ser bakgrunden ut? Kan du flytta hunden och få bättre bakgrund, eller flytta något bakom hunden som stör?

Höstfärgerna bakom lyfter fram hundens gråa päls.

Ljus

Starkt solljus är inte din bästa vän, det blir ofta starka och skarpa skuggor med få detaljer. Molnigt väder eller skugga ger ett mjukare och jämnare ljus som lyfter fram hundens ansiktsdrag och färger bättre. Om du är ute i solen så placera hunden så att solljuset kommer jämnt på ansiktet, och böj dig ner så att din skugga inte syns i bild.

En molnig dag ger ett jämnt ljus med fin struktur i pälsen och tydliga detaljer.

Fokus på rätt ställe

Ibland behöver din kamera hjälp att fokusera på det du vill ska vara skarpt, och inte något annat. På systemkameran kan du välja var din fokuspunkt är – där kommer skärpan – och på mobilen kan du ställa in att du trycker på skärmen där kameran ska fokusera. Sikta på ansiktet, helst ögonen, det är de vi tittar på först när vi betraktar en bild.

Fokus på ansiktet, suddig bakgrund.

Komponera med eftertanke

Att placera hunden mitt i bilden kan verka logiskt, men det blir ofta en mer intressant och snyggare bild om du använder dig av tredjedelsregeln: dela in bilden i tänkta tredjedelar både på höjden och bredden. Placera horisontella linjer i bilden – som horisonten – längst en av de horisontella linjerna. Placera intressanta blickfång – ansikte, öga – där två linjer korsas. Lämna bildyta i riktningen som hunden är på väg eller tittar åt i bilden.

Marklinjen är i en tredjedel, det stora trädet följer en tredjedel, luft framför Valles blick.

Fem punkter som kommer att göra dina bilder bättre. Helt enkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *