fbpx

Klick! Hundfotografering med glädje

Så heter boken som jag samlat all min klokskap om fotografering i, som kom ut förra året. Är jag stolt? Det är bara förnamnet… Boken finns numera i vår shop, och redan imorgon kommer jag att lägga ut en tävling där du kan vinna ditt alldeles egna exemplar!

Fotografering: en passion

För 13 år sedan köpte jag min första systemkamera. Jag ville börja ta bilder till mina artiklar, och tänkte att det kunde jag ju enkelt fixa själv. Det var starten på en total obsession, som har fortsatt sedan dess och i högsta grad är i full gång. Jag fotograferar i stort sett dagligen. Med mobilen eller med kameran. Att fotografera är mitt konstnärliga uttryckssätt och jag ser min värld i bilder.

Självporträtt. När jag blir totalt uppslukad av olika saker så är det skönt att ha min familj som grundar mig och ser till att jag inte tappar fotfästet helt och hållet – samtidigt som de fortfarande låter mig flyga.

Varför fotografera hundar?

De flesta fotografer avbildar sådant de känner starkt för i första hand. För mig har det alltid varit mina hundar. Även om jag i nuläget med glädje plåtar både natur och människor, så är det hundarna som är min passion.

I början blev jag grymt frustrerad, eftersom jag inte kunde tekniken tillräckligt bra för att få till de bilderna jag hade i huvudet! Efterhand insåg jag att det inte bara ligger i kameran, utan lika mycket – om inte mer – i uttryck, bakgrund, ljus och komposition. Även om jag älskar min systemkamera och den tekniska valfriheten och den bildkvaliten som den levererar, så fotograferar jag ofta och gärna med min telefon. Den har ju den stora fördelen att den alltid finns i fickan!

Känsla före teknik

Under veckan tänker jag dela med mig av mina bästa tips som INTE har med teknik att göra – utan som fungerar lika bra på vilken kamera som helst! Om du har några speciella önskemål så tveka inte att låta mig veta, jag lovar att göra mitt bästa för att svara!

Känslan i bilden är så mycket viktigare än att tekniken är 100% rätt.

Mobilbild. Huawei p20 pro.

Tips 1: Attityd – viktigast av allt!

Jag fotograferar glada hundar. Nöjda hundar. Hundar som är tillfreds med livet. Därför måste jag se till att göra fotosessionen rolig för min hund! Jag gör det oftast på ett av följande sätt:

  • Ett klick = en belöning. Varje gång kameran klickar vankas det godis (eller leksak). Tror ni mina hundar gillar klickljudet? You bet! Och eftersom de vet att det kommer från kameran så gillar de kameran också.
  • Använd belöningen i bilden. En fin leksak i en glad färg piggar upp både bilden och hunden!
  • Beröm och var glad. Ofta blir vi väldigt fokuserade på kameran, och därmed ganska tysta… kanske glömmer vi till och med att vi är två som ska ha kul? Visa hunden hur duktig den är, och hur nöjd du är med hunden (även om du inte alls är nöjd med bilden)! Är du glad blir hunden glad.
  • Tänk på fotosessionen som ett träningspass, och gör det lätt för hunden att göra rätt! Bygg upp självförtroendet och glädjen med lättförtjänta belöningar. Det lönar sig i längden.

Och så här är det:
Ingen bild är värd en ledsen hund. INGEN! Vill inte hunden ha på sig solglasögon? Den slipper. Vill den inte stå på en sten? Träna den att vilja, eller skippa det. Och det hjälper inte att “det bara är en liten stund”. Och det är inte “gulligt” att hunden viker öronen, vänder blicken och sänker huvudet. Hur kul är det att tita på en bild på din olyckliga hund? Nej, just det. Inte alls.
Nu tror jag inte att du skulle ta en sådan bild på din hund, men mitt sociala flöde är fullt av bevis på att helt vanliga välmenande människor ibland inte tänker efter.

“Det är faktiskt jätteviktigt att ha MÅNGA leksaker i studion! Jag har packat alla mina.”

Ut och testa!

Imorgon tisdag kommer en fototävling upp. Visst vill du vara med? Ut och praktisera “ett klick = en belöning”, och se om det är en lek som din hund gillar!

I vår gratis online smakprovskurs finns det med en lektion om hur du bygger värde för kameran. Titta gärna! 🙂

Du kanske också gillar…

20 mål för 2020

Det är lätt att bara springa på från en händelse till nästa - speciellt om man har mycket igång. Runt nyår brukar jag...

Våga göra fel

Ni som såg mina inlägg från gårdagens tävling på vår FB-sida vet att jag var en smula småirriterad på mig själv....

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.