fbpx

Ändra en sak

Såhär års är det många nyårslöften, och än så länge (en knapp vecka in på det nya året) lever de flesta fortfarande. Än så länge… Men vi vet alla hur det kommer att se ut om ett tag. Brutna nyårslöften, misslyckade förändringar, liv tillbaka i sina gamla hjulspår.

Jag ligger bra här jag, varför kliva upp?

Varför? Det är ju inte viljan som fattas, vi vill göra förändringar – annars hade vi inte ens försökt. Vi längtar efter slutresultatet, är missnöjda med nuvarande statusen, känner oss pepp på att komma igång med förändringen! Och ändå, lite senare… Nä, det gick inte, det blev inget. Misslyckande.

Det här är inte isolerat till nyår! Vi bara ser det mycket tydligare just nu, dels för att det är ett så bekant mönster och dels för att det är så utbrett just nu. Men försök till förändring sker i stort och smått året runt, vi har ju alla saker vi vill ändra på i livet. Men det är inte januari som är extra omöjligt, misslyckade försök sker oavsett årstid.

Ett område där vi ser det hela tiden är i hundträning…

Bli en bättre hundtränare

Jag ska… Lära min hund att sluta dra på promenader. Promenera mer. Åka till skogen oftare. Leka mer. Variera belöningarna i träning mer. Vi ska debutera på tävling. Lära mig vad en sådan där klicker är till för. Få hunden att sluta tigga vid bordet/hoppa på gäster/skälla vid staketet. Ja ni fattar – och känner antagligen igen er. Vi vill mycket, men vad blir av den viljan?

Jaså vi ska sluta jaga katter, säger du? Mmmhm…

Problemet är så gott som alltid att vi försöker göra för stora förändringar. Ingen skulle (hoppas jag?) gå in i ett träningspass med planen att gå från “hunden kan sitt” till “vi ska göra en rallybana mästarklass” på fem minuter? Vi vet alla att det bara kommer att göra både hund och människa olyckliga!

När vi gör en träningsplan för våra hundar är det just förändring vi planerar. Vi skissar en stig för hunden att ta från “vad du kan nu” till “vad du ska kunna sedan”, och delar upp det i lämpliga bitar så inga kliv blir för stora. När vi lärt hunden det nya beteendet har vi åstadkommit permanent förändring! Vi behöver göra detsamma för oss själva.

Vill du ändra på något? Finemang – men lugna ner dig. Inte allt det där på en gång, ändra en sak i rätt riktning. En liten en, något du kan åstadkomma här och nu, med väldigt liten ansträngning. Om du vill leka mer med din hund, planera inte in femtio pass med lek i månaden framöver – ta en paus på 20 sekunder när du läser det här och busa lite! Det är de små stegen som åstadkommer förändringen. De är det enda som kan åstadkomma förändring.

Djurträning

Vi glömmer ofta att vi är djur samma som alla andra. Kan vi lära en hund något så kan vi lära oss själva något – på samma sätt. Inte genom att resonera, tvinga, hota, tjata, sätta upp omöjliga uppgifter eller bara hoppas. Utan genom att förändra en sak – bara en sak. Vi flyttar inte flera kriterier i ett pass! Ändra en sak, när det är gjort kan vi ändra en till. Annars blir det pannkaka.

Blääää på pannkaka!

Jag sitter just nu och förbereder material inför Hundtränarsatsningen 2022 som startar om några veckor. Varje gång jag går igenom material vi skapar för människor slås jag av samma sak – hur samma färdigheter vi tillägnat oss för att träna hundar är vad vi behöver för att hjälpa människor framåt i våra utbildningar. Hur vi, precis som hundarna, måste få chansen att utvecklas. Inte bara ställas inför kravet att klara av något. Just hundtränarsatsningen är det perfekta exemplet på det, vi har nyss avslutat vår senaste omgång i december och startar nu upp nästa i januari. Det som hänt med vårt gäng från första till sista dagen är otroligt roligt att se! Men hade vi bara plonkat ner allt material första dagen och sagt “här, lär er det här” så hade det inte fungerat.

Om två veckor kommer vi att träffa nästa gäng för första gången, och vi kommer att börja med grunderna. Hur ser det ut här, idag? Och bygga vidare från vad som redan finns. Vill du åstadkomma förändring – med något i ditt liv – så är det det enda sättet som pålitligt fungerar. Börja där du står, och ändra en sak.

En enda. Och sedan en till…

Du kanske också gillar…

Förebereda inför tävling

Förebereda inför tävling

Om knappt en vecka debuterar vi i både HtM och Freestyle, Midori och jag. För en gångs skull har jag faktiskt haft en...

Hantera tävlingsnerver

Hantera tävlingsnerver

Under dagens banvandring på vår öppna rallyträning kommenterade en av deltagarna "Så skönt att se att det inte bara är...

Lär du hunden vakta sina grejer?

Lär du hunden vakta sina grejer?

Resursförsvar kallar vi det när hunden försvarar sådant som är viktigt för den. Det är något som är helt naturligt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.