Problemutredning

För hund, i Skåne med omnejd och online.

Vi har båda stor erfarenhet av hundar som har olika typer av problem. För oss är det viktigt att inte kalla dessa hundar “problemhundar”. Hunden i sig är inte ett problem, det är en individ som har problem. När hundar försöker lösa sina problem på egen hand blir resultatet ibland ohållbart i vårt samhälle. Där kommer vi in.

Vi har en gedigen utbildning inom hund och beteenden, och en mycket stor erfarenhet av både egna hundar med problem och ekipage som vi har hjälpt från förtvivlan till ett gott liv. Vi är också båda certifierade BAT instruktörer.

Hund ser in i kameran, väntar på problemutredning
När Mårran var som värst kunde hon inte se en främmande hund på 100 meters håll utan att stå på bakbenen och stormskälla, med full ragg. Ett års välplanerad träning senare tävlade hon rallylydnad lös utan problem.

Inga quickfix utan långsiktiga lösningar

Vi tror på långsiktigt arbete och hållbara lösningar. Det finns inga “quick-fixes”. Ibland går det fort, men oftare handlar det om ett arbete som fortgår hela hundens liv. Du som hundägare måste vara beredd att göra jobbet – annars kan vi inte hjälpa till. Så enkelt är det.

Vi börjar med ett diagnosbesök, ofta hemma hos er i er vanliga miljö. Så vi kan se att vi alla trivs med att jobba tillsammans för hundens bästa och så vi kan bilda oss en uppfattning om vilka insatser som kommer att behövas. Det kostar 750:-/h (100:- rabatt dagtid vardagar). Därefter får ni information om hur vi skulle vilja jobba vidare mot en lösning. Vi bokar inte enstaka timmar för problemlösningsärenden, dessa hundar behöver en långsiktig satsning från både er och oss för att vi ska kunna ge dem en rättvis möjlighet att utvecklas.

Uteslut smärta

Innan vi sätter igång vill vi att hunden är undersökt av veterinär och/eller fysioterapeut. Om hunden har ont vill vi veta var, hur och varför – dold smärta är en stor orsak till problembeteenden. Du kommer också att få svara på ett utförligt frågeformulär så att vi får en bra bild av prblematiken. Sedan träffar du den av oss som blir din utredare för det första diagnosbesöket, där vi går igenom hundens miljö och vardag.

Vanligaste upplägget

Därefter bokar vi in tre tillfällen för träning med hunden. Efter varje tillfälle får du en skriftlig sammanfattning och hemläxa till nästa träff. När vi träffas sista gången utvärderar vi tillsammans vad som hänt och hur det gått, och bestämmer om vi ska boka in fler träffar.

glad hund som springer istället för att göra utfall, cane corso, inte längre en problemhund
När Fargo var som värst var han en uttalad fara för sin omgivning och hade bitit Ulrika flera gånger. Hans träning fortgick hela hans liv, och ledde till att han lyckligt minglade runt med människor på kurser, eller låg på sin filt medans hundar tränade runt honom.

Vi jobbar med ett helhetstänk som bygger på tre stora delar:

  • Se över hundens miljö
  • Lära ägaren nya beteenden
  • Lära hunden nya beteenden

Er vardag

Att se över hundens miljö handlar om flera saker.
Att se till att hundens basbehov av mat, sömn, motion, stimulans och gemenskap är mött, att minimera risken att hunden hamnar i situationer den inte kan hantera, och att ha ett genomgående säkerhetstänk för att minimera skador – på hunden såväl som omgivningen. Du kommer att behöva ändra era rutiner, och kanske investera i ny utrustning. Det kommer att gå åt godis. Antagligen till er båda. Vi vet vad som behöver göras, och hjälper dig med lösningar.

Bli en del av lösningen

Du som ägare kommer att behöva ändra ditt beteende, och gå från att vara en del av problemet till en del av lösningen. Du kommer antagligen också att behöva omvärdera din syn på din hund, och jobba med dina känslor.
Det tar tid, träning, och tankeverksamhet – vi vet. Vi har varit där. Vi stöttar dig.

Träna

Din hund kommer att behöva träna. Inte bara på sina problem, utan mestadels på att bygga självkontroll, öka sitt självförtroende, stärka er relation, och lära sig trick och lekar som sedan används “ute i världen”. Att vända 180 grader är till exempel ett väldigt bra trick att ha högt värde i för en hund som har problem med att hantera främmande individer. Det säkerställer att ni alltid har en “nödutgång”. Ni kommer att få hemläxor och vi förväntar oss att ni gör dem.

Glada hundar springer tillsammans, inga problem
Ett lyckligt hundliv. Det är hit ni vill. Ert mål kanske inte ser ut exakt så här, det beror på individer och förutsättningar, men vi kan hjälpa er att få det bästa möjliga hundlivet för just er!

Priser

Det första diagnosbesöket kostar 750:-, därefter gör vi upp en plan. Ett vanligt upplägg brukar vara fyra inbokade träningspass med en instruktör, och läxor att göra hemma. Detta kostar som regel 4000:-. Om vi därefter är på god väg men det kan behövas lite stöd då och då kostar varje träningstillfälle 800:-. Det är mycket pengar. Men vi lägger ner själ och hjärta när vi gör en utredning, och vi gör allt för att ni ska få så bra resultat som möjligt. Din hund är värd det.

Är du beredd att satsa på din hund?

Vi vet att om du verkligen är redo att skapa ett bättre liv för dig och din hund så tycker du att ovanstående låter både seriöst och vettigt. Känns det som alltför mycket jobb så kommer vi inte att kunna ge dig den hjälp som ni båda förtjänar – men om du är redo att investera i er framtid så skicka iväg en intresseanmälan.

Dessvärre kan vi inte garantera att vi har tid, men vi kommer att göra vårt bästa för att du och din hund ska få ett härligt hundliv tillsammans!