fbpx

BOKA HUNDHALLEN

Grunder i styrketräning för hund

Det finns många övningar för att hjälpa hundarna att hålla sig starka och friska länge, men hur lär man dem att göra det egentligen?

Ta i och draaaaaa…

För vem?

Alla hundar behöver jobba med sin kropp, oavsett ålder, ras, eller storlek. Däremot bör inte alla hundar göra samma sorts träning! Håll alltid koll på just din individ och komplettera gärna med besök hos massör eller hundfysioterapeut.

Observera att övningarna är avsedda för friskvård, om din hund har skador eller andra fysiska problem är det möjligt att en del övningar kan vara direkt olämpliga.

Allmänna tips

  • Undvik att locka hunden att göra övningar med hjälp av en godis framför nosen – det är mycket större risk att hunden slutar känna efter när den verkligen vill ha en köttbulle.
  • Rörelseträning och styrketräning ska utföras SAKTA och KONTROLLERAT.
  • Målet är att göra hunden medveten om sin kropp samtidigt som den använder kroppen på ett sunt sätt och tränar muskler för att bli hållbar – inte biffig. Fokus ligger på stabiliserande muskler och core.
  • Övningarna bör aldrig bli repetitiva! Fyra repetitioner sedan byta är en bra grundregel. Variation är grunden!
  • Öva liksidigt. Lika mycket till höger som till vänster. Försök verkligen spegla övningarna.
  • Återhämtning är viktigt. Ge hunden vilodagar.
  • Hunden har ALLTID rätt att säga “Nej tack”. Vill den inte så slipper den. Förstår den inte är det vårt jobb att förklara steg för steg.
  • Planera och utvärdera kontinuerligt så att du får de resultat du önskar.

Övningar

1. Smidighet

Låt hunden snurra åt båda hållen – först ett varv, sedan flera. Variera med att låta hunden gå i en åtta mellan dina ben, eller cirkla runt ett föremål.

2. Balans

Att balansera på föremål är nyttigt. OBS att de INTE behöver vara högt från marken – tvärt om! Experimentera också med olika underlag.
REGEL: Om hunden ska hoppa ner från ett hinder som är högre än dess mankhöjd bör du hjälpa hunden ner.

3. Bakdelskontroll

De flesta hundar har ingen aning om att de har bakben – de bara liksom hänger med! Genom att lära hunden bakdelskontroll får den bättre styr på hur hela kroppen används. Att låta hunden stå med framtassarna på något (en IKEA badrumspall till exempel) och lära den cirkla runt med bakbenen ger snabbt ökad förståelse. Att lära hunden backa likaså.

4. Cavaletti

Cavaletti är bommar som läggs ut efter varandra på lagom avstånd, som får hunden att lyfta lite extra på tassarna. Fyra till sex efter varandra, i höjd med hunden handled, är ganska lagom. Ett par minuter varannan dag.

5. Positionsändringar

Att hunden får växla mellan sitt och ligg flera gånger i följd tränar core, rygg och buk. Fyra till sex repetitioner, varannan dag, är ganska lagom!

Kurser med inriktning styrka och kroppskontroll

Dog parkour och trickträning är perfekta kurser för kroppskontroll och styrketräning! Vi håller till i Skåne, området runt Eslöv/Kävlinge.

Se kursstarter här:

Online

Vi har ett STORT utbud på onlinekurser, och det bästa alternativet är att bli medlem! För en fast månadskostnad får du tillgång till rubbet och kan välja och vraka.