Ability Rallylydnad

Rallylydnad är roligt och varierande, perfekt att träna när man vill ha en mångsidig hund som är följsam! Vi har högerhandling med från nivå 1, eftersom en liksidig hund är en sundare hund.

Övergripande regler för våra rallytitlar:

  • Det ska synas att hunden är engagerad och har roligt!
  • Om du bryter mot någon av de riktlinjer vi har satt upp, till exempel belönar fler gånger än tillåtet eller klipper i filmen där det ska vara oklippt, blir ansökan underkänd. Likaså om du på något sätt utsätter din hund för obehag eller hanterar den på ett sätt som inte är säkert.
  • Vi dömer avdrag enligt gällande regler för rallylydnad. Vi är inte domare via SKK och i tveksamma fall friar vi hellre än fäller, men läs på reglerna innan du skickar in filmerna så att ni inte får onödiga avdrag.
  • Regler för rallylydnad och momentbeskrivningar hittar du HÄR.
  • Våra tillägg och ändringar står i beskrivningen för varje nivå. Du behöver inte använda riktiga skyltar, en pärm eller en bok kan representera var skylten finns.
  • För nivå 1 behöver du antingen lägga in en bild på skylten, lägga till text som berättar vilken skylt det är, eller säga vilken skylt det är i klippet. Numret på skylten går bra.
  • För nivå 2-4 kan du istället filma en lista på ordningen ni gör skyltarna i under ca fem sekunder i början av filmen, eller en banskiss om ni jobbar med en hel bana.
  • För godkänt resultat krävs minst 70 poäng på nivå 1, 80 poäng på nivå 2, och 90 poäng på nivå 3 och 4.
  • Vår bedömning kan inte överklagas. Du kan ansöka om titeln hur många gånger som helst. Vi ger dig feedback om vad ni behöver jobba med om ni inte blir godkända, och vad ni behöver tänka på till nästa nivå när ni blir godkända.

Observera att våra titlar INTE registeras av SKK, dina resultat registreras enbart hos oss.
Det gör givetvis inte titeln mindre värd (snarare tvärt om, anser vi 😀 )

Ansök om en titel så här:
1. Fyll i ansökningsformuläret som du hittar längst ner på sidan.
2. Varje ansökan kostar 250:- som du betalar HÄR. Blir ni godkända får du ditt diplom och en personlig prisrosett med hundens namn och vilken titel det gäller hemskickad. Blir ni inte godkända är det bara att ta till er av den feedback ni fått, fortsätta träna, och ansöka igen!

Vill du ha hjälp igång? Vår självstudiekurs online lär dig grunderna!

Nivå 1

Demonstrera att din hund kan utföra samtliga moment i nybörjarklass, ett i taget, även i högerhandling. De behöver inte utföras vid samma tillfälle – du kan dela upp på flera dagar – och det är helt ok att göra det hemma i vardagsrummet.
Det är tillåtet att använda belöningar mellan momenten, men inte att locka med belöningar i momentet.
Vi vill se en film på samtliga moment (klipp bort tid från filmen där ni tex går utanför bild för att kolla upp vilket moment som kommer härnäst). Du kan också skicka in flera mindre klipp.

Nivå 2

Ni måste först ha nivå 1 godkänd.
Demonstrera att din hund kan utföra samtliga moment i fortsättningsklass, även i högerhandling. De ska utföras i följd, det är helt ok att göra det hemma i vardagsrummet. Hindret kan bestå av vad som helst som är rätt storlek för hunden och är säkert. Vi bedömer enbart själva skyltmomenten, inte eventuella fel mellan momenten.
Det är tillåtet att använda belöningar mellan 5 av momenten, men inte att locka med belöningar i momentet.
Vi vill se en film på samtliga moment utan klipp.

Nivå 3

Ni måste först ha nivå 2 godkänd.
Demonstrera att din hund kan utföra samtliga moment i avancerad klass, i både vänster och högerhandling. De ska utföras i följd, med transport emellan. Om du har utrymme är det helt ok att göra det hemma i vardagsrummet, du kan då lösa det genom att tex gå fram och tillbaka mellan två momentutföranden, eller i en slinga runt soffbordet, eller liknande. Du måste alltså inte hitta en ny plats för varje moment men du och hunden måste förflytta er några meter mellan varje moment. Vi bedömer även transporterna.
Det är tillåtet att använda 1 belöning, men inte locka.
Vi vill se en film på samtliga moment, inklusive transporter, utan klipp.

Nivå 4

Ni måste först ha nivå 3 godkänd.
Demonstrera att din hund kan utföra samtliga moment i mästarklass, i både vänster och högerhandling. De ska utföras i följd, med transport emellan. Om du har utrymme – även för inkallning i fart – är det helt ok att göra det hemma i vardagsrummet.
Inga belöningar från start till slut, men externbelöning utanför “banan” är helt ok.
Vi vill se en film på samtliga moment, inklusive transporter, utan klipp.

Ability Rallylydnad
Så som du vill att det står på diplomet
Hit skickar vi rosett och diplom till dig som blivit godkänd
Använd Youtube, Vimeo eller annan liknande tjänst
Vi sparar dina uppgifter, men lämnar aldrig ut till tredje part utan ditt godkännande. Vill du att vi stryker dig ur registret är det bara att kontakta oss.