fbpx

Natten går tunga fjät, valpen är vaaaaaken…

Lite så ser mitt liv ut just nu. Rocket sover MYCKET bättre än Midori som i stort sett knappt sov mer än några timmar sammanhängande hela sitt första år, men när han är vaken så är han VAKEN! Springasomenidiotochbitaialltsomrörsig-vaken. Precis som en kelpievalp ska vara alltså: en total plåga.

“Snacka strunt! Jag vet hur man har kul – det är allt!”

Men denna bloggen ska inte handla om Rocket, hur facinerande han än är (han syns mera i bloggen på ValpVerkstan), den ska handla om mina övriga vovs. De vuxna, de som varit en del av min familj i 8,5 resp 11 år UTAN Rocket. De påverkas ju lika mycket – om inte mer – än oss tvåbeningar.

Och det leder oss in på veckans tema: aktivering. Det har nämligen blivit pinsamt tydligt när mina vuxna hundar blivit åsidosatta en dag.

Kvällsracet

(Nästan) alla valpägare är bekanta med att på kvällen förvandlas valpen till en gremlin. Springer, skäller, biter vilt omkring sig. Som en mänsklig fyraåring på speed som skriker “JAG BEHÖVER INTE ALLS SOVA!!!”. Rocket är DEFINITIVT inget undantag, han är rent ut sagt asjobbig vissa kvällar! Och smärtsam – han biter hårt.

Jag har försökt kartlägga vad som triggar de värsta kvällarna, de som slutar med att jag tar med honom ut i studion för att resten av familjen ska kunna leva ett normalt liv i huset. Överstimulerad? Understimulerad? Ingen sömn på dagen? För mycket sömn på dagen? Ont i magen? Hungrig? VAD??? Jag har inte hittat något mönster.

Inte förrän jag vände blicken mot de andra hundarna. Då blev det uppenbart. När DE inte var tillräckligt aktiverade, då blev kvällarna kaos. Jag har bara tre veckors data, men det är ett tydligt mönster: vuxna hundar välaktiverade och lugna = Rocket lugn(are). Vuxna hundar understimulerade = Rocket går bananas.

Och gissa vad som har fått stå åt sidan med kombinationen av 20 cm snö utanför dörren och liten valp i huset? Just det. Aktiveringen av de vuxna hundarna.

“Eh…hallå? Vi finns, och har samma behov som tidigare?”

Aktivering, berikning, träning och motion.

De går ihop så klart, alla de fyra delarna. Men det är här jag kommer att lägga lite extra krut veckorna som kommer – inte för Rocket, han får det han ska ha, men de övriga två. Och eftersom min tankeförmåga är ganska noll när det är kallt och mörkt och jag bara vill gömma mig från vintern under en filt så gör jag här en lista att återkomma till.

  • Tuggisar. Köper mig ca en timmes lugn och ro, men kan också leda till problem när någon blir klar tidigare och börjar stjäla från någon annan, eller vaktar. Behöver alltså övervakas.
  • Skogspromenad. Både fysisk motion, nosa och strosa, OCH lek/träning i ett! Plus nya miljöer och dofter för Rocket. En klar höjdare. Det ska bara töa lite först, 20 cm lössnö är väl tungt…
  • Snuffelmatta. Mest för Rocket, ger bättre lugnande effekt än både tuggis och lickimat.
  • Nosework. Mest för Valle, han blir VÄLDIGT nöjd av några gömmor.
  • Uppletande (enkel variant). Mest för Midori som älskar sina prylar. Kan ev kombineras med Rocket?
  • Trickträning, trick med precision, inomhus. Behöver tränas parallellt med stationsträning av valp, vilket gör effekten ganska dålig på vuxen hund med bra på valpen.
  • Konceptträning MTS för Midori. Skulle kanske fungera i kombinationen med burträning av valp, så att Mi får jobba ifred? Värt att testa!
  • Fri lek i hallen. Har varit räddningen för att få ut spring i tassarna när snön har varit djup eller marken hal. Inte perfekt för “huvudaktivering”, men för ren motion har det varit perfekt!
  • Utflykt. Just nu låter det som en utmaning att kunna ta med alla tre till en ny miljö, men det hade garanterat gett aktivering för både kropp och knopp! Kanske nästa vecka…

Så, nu har jag gjort det lite enklare för mig själv att göra det lite enklare för mina hundar! Kartläggningen fortsätter.

“Fast han är allt bra kul att leka med, den där lille…”

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.