fbpx

Vårstäda din träning!

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat, konstaterade inte Albert Einstein utan Rita Mae Brown. Jag håller med. Ändå hamnar jag där i träningen då och då… Och jag tror inte att jag är ensam.

Jag tror, på fullt allvar, att denna gången kommer min hund att göra som jag tänkt mig! Denna gången håller hon fast apporten, eller stannar kvar i position, eller sätter sig rakt vid min sida. Jag ska bara testa en gång till… Naturligtvis går det inte denna gången heller – om jag inte ändrar på något i upplägget.

En anledning till att jag hamnar här är att det börjar gå slentrian i min träning. Rutiner är bra, men slentrian är dålig. Att göra samma som jag brukar bara för att jag inte orkar tänka, eller ändra på dåliga vanor och invanda mönster, eller ändra på mitt tankesätt, utan gör “som jag alltid har gjort”. Nya sätt? Jamen här!

När jag hamnar där så är det dags för Stora Vårstädningen! (Det heter vårstädning oavsett när på året det infaller, men nu är det dessutom vår så det passar extra bra.) Jag avsätter lite tid, plockar fram papper och penna eftersom det hjälper mig att tänka, och funderar igenom det som jag behöver ta tag i och ändra på. Inte vad min hund behöver träna, utan vad JAG behöver göra. De flesta av mina dåliga vanor är återkommande, sådana som ger en kortsiktig förstärkning men som långsiktigt gör skit för träningen. Vårstädningen hjälper mig att hitta och ändra på sådant.

“Kompis, du är den enda som förstår mig. Matte är liksom lite knäpp…”

Del 1: Fundera

Vårstädningens första fas är att fundera över de situationer som inte fungerar, känns jobbiga, eller är tråkiga. Det kan vara moment eller vardagssituationer. Allt där jag och min hund inte är riktigt på samma våglängd. För mig och Midori just nu är det till exempel:

 • Position lite långt ut i fria följet
 • Kunna stanna kvar ute i skogen
 • Ökat viltintresse

Del 2: Hur ser det ut, och vad gör jag idag?

När jag har listat mina problemområden är nästa steg att dissekera vad som händer: hur ser det ut? Och vad har jag gjort? Så objektivt som möjligt. Film hjälper.

 • Hamnar gärna 50 cm för långt ut, speciellt på raksträckor. Har inte riktigt jobbat med det mer än startat om ibland.
 • Börjar intressera sig för annat redan när jag lämnar, blir mer otrygg när avståndet ökar, kommer efter mig när jag hunnit ca tio meter. Har konstaterat att det händer och blivit smått irriterad.
 • Ökad reaktion på rörelser i snåren, mer intresserad av dofter, mindre kontaktsökande. Har inte riktigt jobbat med det eftersom det ändå är koppeltid.

När jag ser det så här svart på vitt kan jag se en gemensam nämnare. Alla är saker som tidigare fungerat (i stort sett) felfritt, som jag slappnat av med, och som jag nu har trott magiskt ska fixa sig självt. INGET “magiskt fixar sig självt”…

“Även om jag är en magisk hund så kan jag inte förstå vad du vill om du inte förklarar vettigt. Faktiskt.”

Del 3: Hur går jag vidare?

Fortfarande med fokus på MITT beteende kan jag nu göra en plan.

 • Dålig vana: Kastar godis till henne = belöningsförväntan i fel position.
  Ny vana: Belöningsplacering är numera vid byxsömmen, och jag bryter kategoriskt och börjar om när hon hamnar fel.
 • Dålig vana: Har gått alltför långt alltför många gånger, kombinerat med dåliga belöningar för att stanna kvar – ofta används detta när jag vill göra något och vill att hon ska vara ut vägen, så jag har inte ens riktigt fokus på henne.
  Ny vana: Träna stanna kvar under varje promenad, genomtänkt och välbelönat, 3×5 repetitioner på olika platser i skogen. Lyckandenivå 100% de första två veckorna för att ändra osäkerhetskänslan.
 • Dålig vana: Går ofta samma promenad och kollar mail samtidigt.
  Ny vana: Byt runda varannan dag, var närvarande, belöna kontakttaganden, lägg in aktiviteter tillsammans under promenaden.

Inte så avancerade grejer, nu när jag gjort mig själv medveten. Men det kommer att göra nytta.

DEL 4: VÅRSTÄDNING AVSLUTAD!

Eller påbörjad, beroende på om jag har fler issues att fundera över… Men jag har städat bort lite dammråttor (dåliga vanor) och fått in lite fräscht rengöringsmedel (nya vanor). Sommaren hägrar!

Du kanske också gillar…

När är man tävlingsfärdig?

När är man tävlingsfärdig?

Det är en fråga som vi får lite då och då, i olika kurser för olika sporter. När är man tävlingsklar? Och svaret tror...

Gott slut och gott nytt!

Gott slut och gott nytt!

Dags för vår sedavanliga årskrönika med tillbakablick och framtidshopp. 2023 har varit kärvt för många, inte minst...

Slängprogram i freestyle

Slängprogram i freestyle

Just nu jobbar jag med vår nästa onlinekurs, som handlar om något som jag tycker är väldigt roligt, intressant och...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.